3а блатовете:
7 яйца
250гр захар
150гр брашно
50гр нишесте
1к. л бакпулвер
3с.л какао
50гр масло
50гр тъмен готварски шоколад
Яйцата заедно със захарта се разбиват на пяна първо на водна баня, после охладени. Брашното с нишестето, какаото и бакпулвера се пресяват. Добавят се постепенно към яйчената смес. Шоколадът се стопява на водна баня, маслото се разтопява на слаб огън. Добавят се внимателно към сместа. Сместа се изсипва в тортена форма с ринг (диаметър 20см за първия етаж) и в ринг 14см с метално фолио за дъно (за втория етаж), заглажда се и пече на средна скара, 180°C. Проверява се с шиш или клечка. Когато е готово се вади, оставя се 5мин. във формата, след това тя се разкопчава и съдържанието обръща върху решетка. Като се поохлади - отново обръща и оставя за няколко часа преди да се разреже на блатове. С тестото в малкия метален ринг - по същия начин, като се отделя от стените с помощта на нож, с тънко, дълго острие.
За пълнежа:
700мл течна млечна сметана
700гр тъмен шоколад (ползвах на копчета)
2 белтъка
100гр пудра захар
10гр нишесте
няколко капки лимонов сок
200гр оранжат (кандирани портокалови корички)
Ганаш: Сметаната се загрява в подходящ съд и в нея се стопява шоколадът. Оставя се да се охлади за през нощта и после разбива с миксер.
Белтъците се разбиват на сняг с постепенно добавяне на пудра захар, малко нишесте и капки лимонов сок към края. Шприцоват се целувки и пекат около час на средна скара, 100°C.
Натрошават се и заедно с оранжата се разбъркват внимателно в ганаша.
Сглобява се тортата: всеки етаж - от три блата с крем между тях. Намазват се с ганаш и отстрани - редят се шоколадови пръчици, и отгоре - покриват с фондан и маргаритки.
Тортата бе за юбилеен рожден ден. Паралелно с нея направих още една - за вкъщи. От нея е и разреза:
А ето и кой помага с вдъхновение:
Драго,
Люба,
Злато :-)
Дими, отново ме остави онемяла пред монитора! Дълбок поклон пред таланта ти!
AntwortenLöschenОт няколко дни си мисля за твоите снежни човечета и очаквам някаква приказна Коледна торта, а ти - с маргаритки :)))
Топли прегръдки и :-)
Дими, невероятна красота отново !!! Тези красиви маргаритки все едно са събрани зад някоя шоколадова оградка и напират да погледнат светът наоколо...:)Браво !!! Поздравления !!!
AntwortenLöschenПоздрав и усмивки , Ваня :)))
Дими......това е божествено!За съжаление друго не ми идва наум.Поздравления и много усмивки!
AntwortenLöschenДими, вълшебна торта!
AntwortenLöschenВъзхищавам се на умението ти!
Страхотно!
AntwortenLöschenШоколадова торта и маргаритки - две от любимите ми неща! :)
Дими, поредния шедьовър :) прекрасна е, толкова нежна и ммммм... шоколадова :) Желая ти прекрасен декември :)
AntwortenLöschenФантазия ! Както винаги !
AntwortenLöschenПоздрави
Пепеляшка
Леле, какво шоколадово изкушение! Дими, направо нямаш милост, ако знаеш как ми се прияде парченце от тортичката.. :-)
AntwortenLöschenПрекрасна е! И като идея, и като реализация - да не говорим пък за вкус... мммм!
Сладки поздрави и шоколадови усмивки! :-))
Леле... много е нежна, и много шоколадова,:-)
AntwortenLöschenДими опитвам се да сваля некое и друго килце за празниците сега се прибрах от фитнес, но за шоколадови изкушения умирам...
Цветчетата изпъкват напомнят ми на сатенирано бельо - естествената седефена коприна и вкуса на сладкия копринено-нежен шоколад.
Чудесна е..
Сърдечен поздрав!
Very elegant and stylish dear Dimi! I love it!XO
AntwortenLöschenЛелеле, ШОКОЛАД! И то ТРОЙНО ПОВЕЧЕ!!! Няма как, ще се поитам по време на празниците да измайсторя това съкровище. Едно френско BRAVO, за всичките ти творения. Наистина вдъхновяват:) И поздравления за най-вкусният блог:)
AntwortenLöschenP.S.: Мислех тази вечер да не хапвам повече шоколадови бонбонка, ама ми се дохапваха при гледката. Бягам да си взема един...а може би два...:D
Това е най-прекрасната нежна торта,която съм виждала в живота си. Невероятна е просто.Не е пипната с човешка ръка.Целувам те Дими.
AntwortenLöschenChe spettacolo Dimitriana !!!! A Milano direbbero : " USSEGNUR !!!" non trovo le parole.. Vorrei tuffarmici dentro :)Brava!!!
AntwortenLöschenAlessandra
Очарователна!Много добро съчетание на цветове и елементи.Най-добри пожелания!
AntwortenLöschenТони, и аз самата се изненадах с маргариткие: спонтанна идея и съвсем рязка реализация :-D
AntwortenLöschenВаня, Гери, Светлана, Пепеляшка, Зори, Нанита, Злато, сърдечна благодарност за похвалните думи!
Ой.. Ирина.. не е лесно за постещите разглеждането на кулинарни блогове! Бъди здрава и усмихната, а Коледа - вкусна и празнична идва с бързи стъпки :-)))
O, Лати.. виждала съм твои снимки и не мисля, че имаш нужда от отслабване - изглеждаш страхотно! Асоциацията ти ми се струва интересна - и като се заглеждам в снимките.. хм.. :-)))
Добре дошла, Мория! Благодаря ти за интереса и милия коментар :-)
Прегръдка от мен, Йоли! Трогваш ме!
Сърдечни поздрави на всички ви и пожелание за усмихнати, празнични и щастливи декемврийски дни :-)
Dear Nina,
AntwortenLöschenthank you very much for your nice comment!
Greetings from Vienna :-)
Alessandra, grazie per il carino commento!
AntwortenLöschenLa lingua a Milano é interessante.. e sconosciuto ;-)
Tanti saluti :-)
Oh, my God, this one is insanely beautiful!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :)
AntwortenLöschenDimi, you blow my mind! :P
I simply looove daisies!!!
Димитрана, тортата е изумително нежна. Маргаритките са...не знам какво да кажа, за такава красота думите са слаби. Предполагам, че с този троен шоколад на вкус е била неустоима
AntwortenLöschenПоздрави :-)
" Ussegnur " tipica esclamazione!!! Tradotta in Italiano e' letteralmente " Oh.. Signore Divino !!! ahahah :D E' un bellissimo complimento e' proprio eclatante quando qualcosa ti colpisce e non trovi nessuna parola.. Bravissima
AntwortenLöschenСтотици прелестни, перфектни, закачливи, нежни и различни малки скадки маргаритки...За красотата, изяществото и вкуса на тортата въобще няма да говоря. Обаче...откъде, това безкрайно търпение да изваяш всяко едно цветче, че и да му вдъхнеш живот?
AntwortenLöschenСамо едно въпросче назря у мене: Нужно ли е да се шприцоват отделни целувки, които така или иначе се натрошават?
Най-сърдечни поздрави!
Laura draga!
AntwortenLöschenMany thanks for stopping by and for your so nice words, Laura! I´m happy :-)
Много ти благодаря за вниманието и одобрителните, похвални думи, Даниела! За половинката и майчето му тройно шоколадовия вкус е добре посрещнат, за мен е в повечко ;-)
AntwortenLöschenTutto chiaro, Alessandra :-D
AntwortenLöschenGrazie per la visita al mio blog e ringraziarlo per le gentili parole :-)
Ти направо ми взе ума! Страхотна торта,чак ми се прияде. Поздравления
AntwortenLöschenБлагодаря за посещението и одобрителния коментар, Анди :-)
AntwortenLöschenПриказна торта. Като дойда в блога ти и вида красотите, които правиш направо онемявам.
AntwortenLöschenВ духа на Nanita ще кажа- не божествено, а божеНствено - хем неземно красиво, хем с почерк на жена. А в духа на Ирина - ти наистина нямаш милост :)
AntwortenLöschenПросто невероятно, а тези с маргаритки - изумително! Даже не бих я яла - бих си я глеееееедала като произведение на изкуството :)
AntwortenLöschenДими, отново много добро изпълнение!
AntwortenLöschenПовтарям се, но нямам думи пред твоите торти!
Радвам се, че съм част от твоето вдъхновение!
Продължавай да ни изненадваш всеки път!
Пожелавам ти много нови идеи и прекрасни реализации!
Поздрави!
Толкова ми е приятно да я гледам тази торта!
AntwortenLöschenВинаги много се радвам на твоите торти!Тези са като истински!Разглеждам ги една по една и толкова ти се възхищавам!Ти си уникална и толкова прецизна!
Поздрави от мен!
Дими, божествена торта! А тия маргаритки са толкова нежни и истински, че ми се иска да се пресегна и да си набера няколко. Невероятна си, просто загубвам думи като погледна някое твое творение. Прегръдка и целувки!
AntwortenLöschenО, Дими... пак ме замая!!!
AntwortenLöschenВсяко красиво усещане докоснато от теб добива контури веднага и оживява! :)
Да, и още :)-ки! :)))
Благодаря ти!!!
Дими, знаеш ли дали в България се продават кандирани портокалови корички и ако не, дали има някакъв аналог - конфитюр, например? Мисля да направя тортичката за Никулден, даже сигурно ще прегреша с едно парченце, ама... и аз душа нося :-D
AntwortenLöschenСърдечни поздрави! :-)
Зарадвахте ме с тъй милите коментари! С вниманието, интереса и похвалите! Благодаря ви, приятели!
AntwortenLöschenСурдечни поздрави и безброй :-) !!!
Ирина, опитвам се да намеря рецепта за домашно кандирани портокалови корички, но.. безрезултатно за момента. Но ми хрумна спонтанната идея за някакъв вид аналог и по-точно: известните портокалови резенчета, ако се сещаш. Има и лимонени резенки.. нарязани на ситно биха могли идеално да допълнят вкуса на ганаша. Доколкото си спомням, продаваха се в кутии като шоко-бонбоните или като за локум. Приблизително така изглеждат..
AntwortenLöschenПрегръдка за теб и :-)))
Троен шоколад- звучи и изглежда божествено! Маргаритките са избуяли приказно, направо не знам на кое да се възхитя повече.
AntwortenLöschenНали сега преоткрих шоколадовите изкушения, та ще се възползвам :).
А, избуяли са по никое време маргаритките ;-) Благодаря за интереса, радва ме одобрението ти!
AntwortenLöschenМммного шоколадово, Теди :-D Поздрав!
Дими, тортите ти винаги са безупречни! Рецептата звучи много вкусно! Този начин за приготвяне на ганаш не го бях срещала, но определено звучи като нещо, което трябва да се пробва!
AntwortenLöschenА тези шоколадови пръчици просто ме разбиха тотално...:-)
Благодаря за похвалните думи, Ани - голям комплимент за мен!
AntwortenLöschenСърдечен поздрав и много :-)
Здраве и празнично настроение през декември!
Как да не се сетя, тези резенчета ми бяха любими, когато бях дете! Задължително ще потърся и дано открия, надявам се, че все още ги произвеждат.
AntwortenLöschenБлагодаря, Дими, за идеята, нямам търпение да приготвя тортЕто.
Искам да те попитам, за малка торта - 16-18см, половината от количеството в рецептата ли да използвам? Дали ще бъде достатъчно? :-)
Прегръдка и за теб! :-)
Би трябвало да е достатъчно половината, тъй като цялото количество е за торта с 26см диаметър.
AntwortenLöschenСтискам палци, Ирина и пожелавам леко, приятно и удовлетворяващо занимание в кухнята :-)
А така
AntwortenLöschenПовече шоколад - повече тлъстина
http://val.log.bg/article.php?article_id=44656
Тлъстинка има в шпека. В шокото преобладават мазнини и въглехидрати - не са най-полезните, но същественото е по колко и кога се консумират.
AntwortenLöschenА 'Колкото повече - толкова повече!'.. нямам нищо против да събираш в своя блог, Val :-))) В моя - няма място за излишни килограми!
Бъди здрав :-)
Perfect would be an understatement here. I can't find words to describe how awesome is this!
AntwortenLöschenMany thaks for your nice compliment, Marija!
AntwortenLöschenI´m very happy, that you stop by in my blog!
Pozdrav :-)
Ах,Дими :)златни ръце имаш мила!
AntwortenLöschenЗахласнах се по тез маргаритки, а и тортата като цяло е невероятна-фонтан от бяла нежност,точно такива чуства навява.Отново Браво!
Прегръщам те и те целувам,
Ирма
Привет, Ирма!
AntwortenLöschenЗарадва ме с посещението си :-) Благодаря ти!
Сърдечен поздрав, мила, с пожелание за вкусен, уютен и празничен декември :-)
Здравей уважаема Димана,
AntwortenLöschenневероятна красота си сътворила отново на фона на сивите зимни дни действа освежаващо и вдъхновяващо едновременно.
Аз обаче немога да си намеря инструменти за фондан и формички за малки цветенца, все попадам на стандартните големи за сладки. Да не бе да си ги добавяте от он-лайн магазини? И имам още един въпрос - предварително ли подготви маргаритките сигурно са стотици и са ти отнели половин ден.
Благодаря за картичката и виртуалната разходка.
Бих искала и да те поздравя за страхотните снимки, с които представяш творенията си. Невероятен стил.
Весели празници, ако не пиша пак.
Поздрави,
Мария
Харесва ми името Димана :-))) Така ме наричаше една любима преподавателка в училище, ползваше го като умалително от Димитрана :-)
AntwortenLöschenМария, сърдечна благодарност за похвалните думи!
На въпроса: освен он-лайн пазаруване, ако си от София, по информация от нет-а, би могла да провериш в следните специализирани магазини:
- ИЛЧОВСКИ:
София, кв. Витоша, ул. Ангел Каралийчев № 1
- Фирма П.И.К.Ко София - Казичане 1532
Индустриална зона - Север
ул. Индустриална 3
Тел: (00359 2) 999 50 31
- София - кв. Редута, ул. "Кадемлия"6
И да... много маргаритки, много шоко-пръчици - пипкаво и еднообразно занятие, но.. сама си го измислих. Особено при третата торта т.е. тази за вкъщи - вече си беше досадно ;-)
Благодаря ти още веднъж за интереса и милите думи! На свой ред: поздрав и пожелание за хубави празници :-)
Лелее, извинявай че съм ти сгрешила името. Много се засрамих. И на мен Димана много ми харесва, но незная защо съм го използвала. Още веднъж ме извини.
AntwortenLöschenБлагодаря ти сърдечно за информацията, не съм от Сф, но имам възможност да проверя.
Спокойна неделя,
Мария
Симпатична грешка, Мария :-)
AntwortenLöschenВ магазина на Кадемлия би трябвало със сигурност да има специални изрязващи формички.. за съжаление цените не били особено приятни.
Хубав неделен ден и за теб и семейството ти :-)
Здравей :)
AntwortenLöschenПоздравления за невероятните торти и за подробните ти обяснения,които запалиха дори мен(човек,който не може да готви(blush)) да се пробвам.
Тортата като за първи опит е може би добре,но имам един въпрос относно фондана. Изпълних точно рецептата,но се получи ронлива смес,която постоянно се къса и не е така гладка,както на твоите снимки ,а по скоро стои песъчлива.Дали съм сложила много захар? Ако не на какво може да се дължи?
Благодаря предварително за отговора!
Усмивки: Тина
Привет, Тина!
AntwortenLöschenДраго ми е да прочета, че блогът ми и тортите в него са ти се харесали, послужили за вдъхновение и мотивирали за опит. Благодаря за вниманието, интереса и похвалните думи!
Не се притеснявай от неуспешния първи фонданов опит: захарното тесто е малко капризна маса, чиито особености и 'претенции' с течение на времето и няколко опита се опознават и преодоляват. Предположението ти е вярно - ронливо става тестото, когато пудрата захар е дошла в повечко. За съжаление, точно количество не може да се даде. Всеки път е малко по-различно.. И при мен не винаги се получава ;-)
Поздрави от мен! И пожелание за успешни занимания в кухнята :-)
Здравей!
AntwortenLöschenКазвам се Миглена,поздравления за невероятните торти.От скоро правя торти,но твоите са наистина произведения на изкуството.Имам един въпрос - как се правят тези шоколадови пръчици или ги купуваш готови?
Здравей, Миглена!
AntwortenLöschenБлагодаря :-)
И на въпроса: шоколадовите пурички са готови, купени. Могат и да се направят, но от фондан (или шоколадово тесто) посредством шприц за сладки или специална преса, която да оформя тестото като спагети. Но.. това е допълнителна и доста като усилия и време работа..
Здравей, ДимитрАна :)
AntwortenLöschenПрекрана торта, толкова свежа и усмихната, също като моето малко момиче! То става на 6 месеца другата седмица и бих искала да направя тази слънчева торта за нашия малък празник. Имам само един въпрос - след като се разделят блатовете всеки от тях се маже с крем и после се намазва с ганаш...или не съм разбрала правилно? Извинявай, че те занимавам с нещо толкова лаишко, но много искам да се представя на ниво :) Благодаря ти предварително! Поздрави!
Шенел
Здравейте казвам се Жулиета.Още не съм се престрашила да пробвам да направя торта ,но вие сте толкова вдъхновяващи, тези торти са произведение на изкуството.Браво.Просто е супер и сигурно е много вкусна.Ще я запомня.
AntwortenLöschenПривет и от мен, макар и със закъснение, но... с изключително уважителна причина ;-)
AntwortenLöschenРожденият ден на дъщеричката ти е вече отминал - приеми моите най-топли поздрави и най-хубави благопожелания, Шенел! Но ако за някой следващ повод решеш да правиш тортата: пълнежът й е от шоко-крем т.е. ганаш и е само един. В него се добавят натрошени 'целувки' и парченца кандирани портокалови корички (оранжат). Блатовете се мажат ред по ред с ганаша.
Благодаря ти, Жулиета! Радва ме коментара ти!
Пожелавам ти успех в тортения опит, когато и да е :-)
Дими, вдъхнови ме да направя тази торта за 60-ия рожден ден на моята майка, дано да нямаш нищо против, толкова много я харесвам. А и от скоро съм в тази област и аз, правя тори и други сладки чудеса, но се уча много от теб, Станислава, Йоли Йоана :). Поклон пред таланта ти (ви) :)
AntwortenLöschenп.с. казвам се Лидия :)