Mittwoch, 2. Dezember 2009

Тройно-шоколадова торта



3а блатовете:

7 яйца
250гр захар
150гр брашно
50гр нишесте
1к. л бакпулвер
3с.л какао
50гр масло
50гр тъмен готварски шоколад

Яйцата заедно със захарта се разбиват на пяна първо на водна баня, после охладени. Брашното с нишестето, какаото и бакпулвера се пресяват. Добавят се постепенно към яйчената смес. Шоколадът се стопява на водна баня, маслото се разтопява на слаб огън. Добавят се внимателно към сместа. Сместа се изсипва в тортена форма с ринг (диаметър 20см за първия етаж) и в ринг 14см с метално фолио за дъно (за втория етаж), заглажда се и пече на средна скара, 180°C. Проверява се с шиш или клечка. Когато е готово се вади, оставя се 5мин. във формата, след това тя се разкопчава и съдържанието обръща върху решетка. Като се поохлади - отново обръща и оставя за няколко часа преди да се разреже на блатове. С тестото в малкия метален ринг - по същия начин, като се отделя от стените с помощта на нож, с тънко, дълго острие.

За пълнежа:
700мл течна млечна сметана
700гр тъмен шоколад (ползвах на копчета)

2 белтъка
100гр пудра захар
10гр нишесте
няколко капки лимонов сок

200гр оранжат (кандирани портокалови корички)

Ганаш: Сметаната се загрява в подходящ съд и в нея се стопява шоколадът. Оставя се да се охлади за през нощта и после разбива с миксер.

Белтъците се разбиват на сняг с постепенно добавяне на пудра захар, малко нишесте и капки лимонов сок към края. Шприцоват се целувки и пекат около час на средна скара, 100°C.
Натрошават се и заедно с оранжата се разбъркват внимателно в ганаша.



Сглобява се тортата: всеки етаж - от три блата с крем между тях. Намазват се с ганаш и отстрани - редят се шоколадови пръчици, и отгоре - покриват с фондан и маргаритки.



Тортата бе за юбилеен рожден ден. Паралелно с нея направих още една - за вкъщи. От нея е и разреза:






А ето и кой помага с вдъхновение: Драго, Люба, Злато :-)

Kommentare:

  1. Дими, отново ме остави онемяла пред монитора! Дълбок поклон пред таланта ти!
    От няколко дни си мисля за твоите снежни човечета и очаквам някаква приказна Коледна торта, а ти - с маргаритки :)))

    Топли прегръдки и :-)

    AntwortenLöschen
  2. Дими, невероятна красота отново !!! Тези красиви маргаритки все едно са събрани зад някоя шоколадова оградка и напират да погледнат светът наоколо...:)Браво !!! Поздравления !!!
    Поздрав и усмивки , Ваня :)))

    AntwortenLöschen
  3. Дими......това е божествено!За съжаление друго не ми идва наум.Поздравления и много усмивки!

    AntwortenLöschen
  4. Дими, вълшебна торта!
    Възхищавам се на умението ти!

    AntwortenLöschen
  5. Страхотно!
    Шоколадова торта и маргаритки - две от любимите ми неща! :)

    AntwortenLöschen
  6. Дими, поредния шедьовър :) прекрасна е, толкова нежна и ммммм... шоколадова :) Желая ти прекрасен декември :)

    AntwortenLöschen
  7. Фантазия ! Както винаги !
    Поздрави
    Пепеляшка

    AntwortenLöschen
  8. Леле, какво шоколадово изкушение! Дими, направо нямаш милост, ако знаеш как ми се прияде парченце от тортичката.. :-)
    Прекрасна е! И като идея, и като реализация - да не говорим пък за вкус... мммм!

    Сладки поздрави и шоколадови усмивки! :-))

    AntwortenLöschen
  9. Леле... много е нежна, и много шоколадова,:-)
    Дими опитвам се да сваля некое и друго килце за празниците сега се прибрах от фитнес, но за шоколадови изкушения умирам...

    Цветчетата изпъкват напомнят ми на сатенирано бельо - естествената седефена коприна и вкуса на сладкия копринено-нежен шоколад.
    Чудесна е..
    Сърдечен поздрав!

    AntwortenLöschen
  10. Very elegant and stylish dear Dimi! I love it!XO

    AntwortenLöschen
  11. Лелеле, ШОКОЛАД! И то ТРОЙНО ПОВЕЧЕ!!! Няма как, ще се поитам по време на празниците да измайсторя това съкровище. Едно френско BRAVO, за всичките ти творения. Наистина вдъхновяват:) И поздравления за най-вкусният блог:)
    P.S.: Мислех тази вечер да не хапвам повече шоколадови бонбонка, ама ми се дохапваха при гледката. Бягам да си взема един...а може би два...:D

    AntwortenLöschen
  12. Това е най-прекрасната нежна торта,която съм виждала в живота си. Невероятна е просто.Не е пипната с човешка ръка.Целувам те Дими.

    AntwortenLöschen
  13. Che spettacolo Dimitriana !!!! A Milano direbbero : " USSEGNUR !!!" non trovo le parole.. Vorrei tuffarmici dentro :)Brava!!!
    Alessandra

    AntwortenLöschen
  14. Очарователна!Много добро съчетание на цветове и елементи.Най-добри пожелания!

    AntwortenLöschen
  15. Тони, и аз самата се изненадах с маргариткие: спонтанна идея и съвсем рязка реализация :-D

    Ваня, Гери, Светлана, Пепеляшка, Зори, Нанита, Злато, сърдечна благодарност за похвалните думи!

    Ой.. Ирина.. не е лесно за постещите разглеждането на кулинарни блогове! Бъди здрава и усмихната, а Коледа - вкусна и празнична идва с бързи стъпки :-)))

    O, Лати.. виждала съм твои снимки и не мисля, че имаш нужда от отслабване - изглеждаш страхотно! Асоциацията ти ми се струва интересна - и като се заглеждам в снимките.. хм.. :-)))

    Добре дошла, Мория! Благодаря ти за интереса и милия коментар :-)

    Прегръдка от мен, Йоли! Трогваш ме!

    Сърдечни поздрави на всички ви и пожелание за усмихнати, празнични и щастливи декемврийски дни :-)

    AntwortenLöschen
  16. Dear Nina,
    thank you very much for your nice comment!

    Greetings from Vienna :-)

    AntwortenLöschen
  17. Alessandra, grazie per il carino commento!
    La lingua a Milano é interessante.. e sconosciuto ;-)

    Tanti saluti :-)

    AntwortenLöschen
  18. Oh, my God, this one is insanely beautiful!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :)
    Dimi, you blow my mind! :P
    I simply looove daisies!!!

    AntwortenLöschen
  19. Димитрана, тортата е изумително нежна. Маргаритките са...не знам какво да кажа, за такава красота думите са слаби. Предполагам, че с този троен шоколад на вкус е била неустоима
    Поздрави :-)

    AntwortenLöschen
  20. " Ussegnur " tipica esclamazione!!! Tradotta in Italiano e' letteralmente " Oh.. Signore Divino !!! ahahah :D E' un bellissimo complimento e' proprio eclatante quando qualcosa ti colpisce e non trovi nessuna parola.. Bravissima

    AntwortenLöschen
  21. Стотици прелестни, перфектни, закачливи, нежни и различни малки скадки маргаритки...За красотата, изяществото и вкуса на тортата въобще няма да говоря. Обаче...откъде, това безкрайно търпение да изваяш всяко едно цветче, че и да му вдъхнеш живот?
    Само едно въпросче назря у мене: Нужно ли е да се шприцоват отделни целувки, които така или иначе се натрошават?
    Най-сърдечни поздрави!

    AntwortenLöschen
  22. Laura draga!

    Many thanks for stopping by and for your so nice words, Laura! I´m happy :-)

    AntwortenLöschen
  23. Много ти благодаря за вниманието и одобрителните, похвални думи, Даниела! За половинката и майчето му тройно шоколадовия вкус е добре посрещнат, за мен е в повечко ;-)

    AntwortenLöschen
  24. Tutto chiaro, Alessandra :-D

    Grazie per la visita al mio blog e ringraziarlo per le gentili parole :-)

    AntwortenLöschen
  25. Ти направо ми взе ума! Страхотна торта,чак ми се прияде. Поздравления

    AntwortenLöschen
  26. Благодаря за посещението и одобрителния коментар, Анди :-)

    AntwortenLöschen
  27. Приказна торта. Като дойда в блога ти и вида красотите, които правиш направо онемявам.

    AntwortenLöschen
  28. В духа на Nanita ще кажа- не божествено, а божеНствено - хем неземно красиво, хем с почерк на жена. А в духа на Ирина - ти наистина нямаш милост :)

    AntwortenLöschen
  29. Просто невероятно, а тези с маргаритки - изумително! Даже не бих я яла - бих си я глеееееедала като произведение на изкуството :)

    AntwortenLöschen
  30. Дими, отново много добро изпълнение!
    Повтарям се, но нямам думи пред твоите торти!

    Радвам се, че съм част от твоето вдъхновение!
    Продължавай да ни изненадваш всеки път!
    Пожелавам ти много нови идеи и прекрасни реализации!
    Поздрави!

    AntwortenLöschen
  31. Толкова ми е приятно да я гледам тази торта!
    Винаги много се радвам на твоите торти!Тези са като истински!Разглеждам ги една по една и толкова ти се възхищавам!Ти си уникална и толкова прецизна!
    Поздрави от мен!

    AntwortenLöschen
  32. Дими, божествена торта! А тия маргаритки са толкова нежни и истински, че ми се иска да се пресегна и да си набера няколко. Невероятна си, просто загубвам думи като погледна някое твое творение. Прегръдка и целувки!

    AntwortenLöschen
  33. О, Дими... пак ме замая!!!

    Всяко красиво усещане докоснато от теб добива контури веднага и оживява! :)

    Да, и още :)-ки! :)))

    Благодаря ти!!!

    AntwortenLöschen
  34. Дими, знаеш ли дали в България се продават кандирани портокалови корички и ако не, дали има някакъв аналог - конфитюр, например? Мисля да направя тортичката за Никулден, даже сигурно ще прегреша с едно парченце, ама... и аз душа нося :-D

    Сърдечни поздрави! :-)

    AntwortenLöschen
  35. Зарадвахте ме с тъй милите коментари! С вниманието, интереса и похвалите! Благодаря ви, приятели!

    Сурдечни поздрави и безброй :-) !!!

    AntwortenLöschen
  36. Ирина, опитвам се да намеря рецепта за домашно кандирани портокалови корички, но.. безрезултатно за момента. Но ми хрумна спонтанната идея за някакъв вид аналог и по-точно: известните портокалови резенчета, ако се сещаш. Има и лимонени резенки.. нарязани на ситно биха могли идеално да допълнят вкуса на ганаша. Доколкото си спомням, продаваха се в кутии като шоко-бонбоните или като за локум. Приблизително така изглеждат..

    Прегръдка за теб и :-)))

    AntwortenLöschen
  37. Троен шоколад- звучи и изглежда божествено! Маргаритките са избуяли приказно, направо не знам на кое да се възхитя повече.
    Нали сега преоткрих шоколадовите изкушения, та ще се възползвам :).

    AntwortenLöschen
  38. А, избуяли са по никое време маргаритките ;-) Благодаря за интереса, радва ме одобрението ти!

    Мммного шоколадово, Теди :-D Поздрав!

    AntwortenLöschen
  39. Дими, тортите ти винаги са безупречни! Рецептата звучи много вкусно! Този начин за приготвяне на ганаш не го бях срещала, но определено звучи като нещо, което трябва да се пробва!
    А тези шоколадови пръчици просто ме разбиха тотално...:-)

    AntwortenLöschen
  40. Благодаря за похвалните думи, Ани - голям комплимент за мен!

    Сърдечен поздрав и много :-)
    Здраве и празнично настроение през декември!

    AntwortenLöschen
  41. Как да не се сетя, тези резенчета ми бяха любими, когато бях дете! Задължително ще потърся и дано открия, надявам се, че все още ги произвеждат.

    Благодаря, Дими, за идеята, нямам търпение да приготвя тортЕто.

    Искам да те попитам, за малка торта - 16-18см, половината от количеството в рецептата ли да използвам? Дали ще бъде достатъчно? :-)

    Прегръдка и за теб! :-)

    AntwortenLöschen
  42. Би трябвало да е достатъчно половината, тъй като цялото количество е за торта с 26см диаметър.

    Стискам палци, Ирина и пожелавам леко, приятно и удовлетворяващо занимание в кухнята :-)

    AntwortenLöschen
  43. А така
    Повече шоколад - повече тлъстина
    http://val.log.bg/article.php?article_id=44656

    AntwortenLöschen
  44. Тлъстинка има в шпека. В шокото преобладават мазнини и въглехидрати - не са най-полезните, но същественото е по колко и кога се консумират.
    А 'Колкото повече - толкова повече!'.. нямам нищо против да събираш в своя блог, Val :-))) В моя - няма място за излишни килограми!

    Бъди здрав :-)

    AntwortenLöschen
  45. Perfect would be an understatement here. I can't find words to describe how awesome is this!

    AntwortenLöschen
  46. Many thaks for your nice compliment, Marija!
    I´m very happy, that you stop by in my blog!

    Pozdrav :-)

    AntwortenLöschen
  47. Ах,Дими :)златни ръце имаш мила!

    Захласнах се по тез маргаритки, а и тортата като цяло е невероятна-фонтан от бяла нежност,точно такива чуства навява.Отново Браво!
    Прегръщам те и те целувам,
    Ирма

    AntwortenLöschen
  48. Привет, Ирма!

    Зарадва ме с посещението си :-) Благодаря ти!

    Сърдечен поздрав, мила, с пожелание за вкусен, уютен и празничен декември :-)

    AntwortenLöschen
  49. Здравей уважаема Димана,
    невероятна красота си сътворила отново на фона на сивите зимни дни действа освежаващо и вдъхновяващо едновременно.
    Аз обаче немога да си намеря инструменти за фондан и формички за малки цветенца, все попадам на стандартните големи за сладки. Да не бе да си ги добавяте от он-лайн магазини? И имам още един въпрос - предварително ли подготви маргаритките сигурно са стотици и са ти отнели половин ден.
    Благодаря за картичката и виртуалната разходка.
    Бих искала и да те поздравя за страхотните снимки, с които представяш творенията си. Невероятен стил.
    Весели празници, ако не пиша пак.
    Поздрави,
    Мария

    AntwortenLöschen
  50. Харесва ми името Димана :-))) Така ме наричаше една любима преподавателка в училище, ползваше го като умалително от Димитрана :-)

    Мария, сърдечна благодарност за похвалните думи!
    На въпроса: освен он-лайн пазаруване, ако си от София, по информация от нет-а, би могла да провериш в следните специализирани магазини:

    - ИЛЧОВСКИ:
    София, кв. Витоша, ул. Ангел Каралийчев № 1

    - Фирма П.И.К.Ко София - Казичане 1532
    Индустриална зона - Север
    ул. Индустриална 3
    Тел: (00359 2) 999 50 31

    - София - кв. Редута, ул. "Кадемлия"6

    И да... много маргаритки, много шоко-пръчици - пипкаво и еднообразно занятие, но.. сама си го измислих. Особено при третата торта т.е. тази за вкъщи - вече си беше досадно ;-)

    Благодаря ти още веднъж за интереса и милите думи! На свой ред: поздрав и пожелание за хубави празници :-)

    AntwortenLöschen
  51. Лелее, извинявай че съм ти сгрешила името. Много се засрамих. И на мен Димана много ми харесва, но незная защо съм го използвала. Още веднъж ме извини.
    Благодаря ти сърдечно за информацията, не съм от Сф, но имам възможност да проверя.
    Спокойна неделя,
    Мария

    AntwortenLöschen
  52. Симпатична грешка, Мария :-)

    В магазина на Кадемлия би трябвало със сигурност да има специални изрязващи формички.. за съжаление цените не били особено приятни.

    Хубав неделен ден и за теб и семейството ти :-)

    AntwortenLöschen
  53. Здравей :)
    Поздравления за невероятните торти и за подробните ти обяснения,които запалиха дори мен(човек,който не може да готви(blush)) да се пробвам.
    Тортата като за първи опит е може би добре,но имам един въпрос относно фондана. Изпълних точно рецептата,но се получи ронлива смес,която постоянно се къса и не е така гладка,както на твоите снимки ,а по скоро стои песъчлива.Дали съм сложила много захар? Ако не на какво може да се дължи?
    Благодаря предварително за отговора!

    Усмивки: Тина

    AntwortenLöschen
  54. Привет, Тина!

    Драго ми е да прочета, че блогът ми и тортите в него са ти се харесали, послужили за вдъхновение и мотивирали за опит. Благодаря за вниманието, интереса и похвалните думи!
    Не се притеснявай от неуспешния първи фонданов опит: захарното тесто е малко капризна маса, чиито особености и 'претенции' с течение на времето и няколко опита се опознават и преодоляват. Предположението ти е вярно - ронливо става тестото, когато пудрата захар е дошла в повечко. За съжаление, точно количество не може да се даде. Всеки път е малко по-различно.. И при мен не винаги се получава ;-)

    Поздрави от мен! И пожелание за успешни занимания в кухнята :-)

    AntwortenLöschen
  55. Здравей!
    Казвам се Миглена,поздравления за невероятните торти.От скоро правя торти,но твоите са наистина произведения на изкуството.Имам един въпрос - как се правят тези шоколадови пръчици или ги купуваш готови?

    AntwortenLöschen
  56. Здравей, Миглена!

    Благодаря :-)

    И на въпроса: шоколадовите пурички са готови, купени. Могат и да се направят, но от фондан (или шоколадово тесто) посредством шприц за сладки или специална преса, която да оформя тестото като спагети. Но.. това е допълнителна и доста като усилия и време работа..

    AntwortenLöschen
  57. Здравей, ДимитрАна :)
    Прекрана торта, толкова свежа и усмихната, също като моето малко момиче! То става на 6 месеца другата седмица и бих искала да направя тази слънчева торта за нашия малък празник. Имам само един въпрос - след като се разделят блатовете всеки от тях се маже с крем и после се намазва с ганаш...или не съм разбрала правилно? Извинявай, че те занимавам с нещо толкова лаишко, но много искам да се представя на ниво :) Благодаря ти предварително! Поздрави!
    Шенел

    AntwortenLöschen
  58. Здравейте казвам се Жулиета.Още не съм се престрашила да пробвам да направя торта ,но вие сте толкова вдъхновяващи, тези торти са произведение на изкуството.Браво.Просто е супер и сигурно е много вкусна.Ще я запомня.

    AntwortenLöschen
  59. Привет и от мен, макар и със закъснение, но... с изключително уважителна причина ;-)
    Рожденият ден на дъщеричката ти е вече отминал - приеми моите най-топли поздрави и най-хубави благопожелания, Шенел! Но ако за някой следващ повод решеш да правиш тортата: пълнежът й е от шоко-крем т.е. ганаш и е само един. В него се добавят натрошени 'целувки' и парченца кандирани портокалови корички (оранжат). Блатовете се мажат ред по ред с ганаша.

    Благодаря ти, Жулиета! Радва ме коментара ти!
    Пожелавам ти успех в тортения опит, когато и да е :-)

    AntwortenLöschen
  60. Дими, вдъхнови ме да направя тази торта за 60-ия рожден ден на моята майка, дано да нямаш нищо против, толкова много я харесвам. А и от скоро съм в тази област и аз, правя тори и други сладки чудеса, но се уча много от теб, Станислава, Йоли Йоана :). Поклон пред таланта ти (ви) :)
    п.с. казвам се Лидия :)

    AntwortenLöschen