Montag, 12. Oktober 2009

Лучени кюфтенца



500гр кайма
1 яйце
1с.л галета
100гр моркови
щипка чер пипер
щипка индийско орехче
1ч.л сол
2-3 скилидки пресован чесън

буркан с мариновани лукчета

Сместа за кюфтенцата се приготвя от посочените продукти: яйцето се разбърква на пяна, морковите се настъргват на ситно ренде, прибавя се галетата, подправките, хубаво се омесва всичко с каймата и остава за около десетина минути. От сместа се овалват кюфтенца, като във всяко се поставя по едно лукче. Пържат се в сгорещена мазнинка, възможно равномерно от всички страни.



Пасват отлично със сметаново-чеснов сос.

В мазнинката от пържените кюфтенца се запържват за кратко малко настъргано на ситно морковче, малко червена чушка, малко пасиран чесън (Драго, ;-)), добавя се 1:1 течна сметана и вода, малко нишесте за сгъстяване, солчица и подправки на вкус - ползвам индийско орехче, вегета.. и на слаб огън разбърква няколко минути, докато се сгъсти.

Kommentare:

  1. Hi Dimi,

    wie von Dir gewohnt , wieder was originelles.
    Mit Silberzwiebeln zu füllen, finde ich klasse.
    Mir würde auch sehr schmecken.
    Mein Respekt liebe Dimi.

    LG Jacob

    AntwortenLöschen
  2. Дими, приличат ми на бонбони Моцарт :) Много са красиви, а убедена съм и вкусни :) Хубава нова седмица от мен!

    AntwortenLöschen
  3. Ich werde mich freuen, wenn Du das Rezept probieren würdest! Und wenn etwas wegen der Sprache nicht so klar ist, ich bin bereit es zu übersetzen.

    Vielen Dank, Jacob, für Dein Interesse und Zustimmung!

    Lieben Gruss von mir :-)

    AntwortenLöschen
  4. Хей.. сега и на мен ми заприличаха :-)))

    Благодаря, Зори!

    Здрава и успешна нова седмица :-)

    AntwortenLöschen
  5. А на мен ми напомнят от пръв поглед на "гнездата" - пържените кюфтенца с варено яйце вътре :))
    Това изглежда вкусно и непременно ще го пробваме :)

    AntwortenLöschen
  6. Дими,
    а за мен са една много оригинална идея
    на гурмански вариант -
    лучена яхния с кюфтенца!
    Поздрав и усмихнат ден, Диана

    AntwortenLöschen
  7. Мммм, вкуснооооо:) Още днес ще се пробвам с тези кюфтенца:) А сосчето дето е в чинийката какво е?)Сметаново-чесновото ли е? Честно казано, почти усещам аромата :) Благодаря за предложението, Дими:)Хубав ден ти желая:)

    AntwortenLöschen
  8. Кюфтета с яйце вътре.. 'очите на ламята'? :-D Трябва да направя някой път.. може да сложа вътре пъдпъчи яйчица :-)
    Благодаря за интереса и посещението, Аквичка!

    Радва ме одобрението ти, Диани! Хубав ден и за теб :-)

    Много често правя сосчетата на сметанова основа: млечната с 36% масленост сметана тук е много популярен продукт. Знам, че в родината не е така.. даже не знам точно каква се продава и е най-подходяща..
    Благодаря за отзива, Ирони, ще се радвам, ако пробваш и ви се хареса :-)
    Успешен и усмихнат ден!

    AntwortenLöschen
  9. Тук единствената качествена и високо-маслена сметана е тази на Президент (35%), която аз лично намирам единствено в МЕТРО на скромната цена от 10-12лв :-D

    Дими, страхотни са тези кюфтенца.
    Такива мариновани лукчета съм виждала в супермаркетите, но никога не съм купувала. Какъв им е вкуса? :-)

    Поздрави и усмивки!

    AntwortenLöschen
  10. "..цена от 10-12лв" - ?! Изумена съм! Не мога да си обясня това.. колко грама/милилитра са с такава цена? За сравнение: 250мл - 0,65 Е..

    Ха, сега де? Как да обясня вкус? :-D
    Приличат леко на киселите краставички: също така киселки, хрупкави, соленички.. Когато са в кюфтенцата, вкусът им се омекотява.

    :-) и за теб, Ирина!

    AntwortenLöschen
  11. Ирина, не питай - купувай! :)

    Дими, ще се изпробва. Само че без чесън. :P

    Познавам тази комбинация вече. Веднага си представих кебабчета с чесън, а това не ме въодушевява особено много. :)

    AntwortenLöschen
  12. 1 литър е сметаната, неовкусена. Разликата между нея и останалите, разбира се, е от тук до небето. Но както казва Драго - не питам, а купувам :-D Същото важи и за кравето масло на Президент - В магазина е 6-7лв (250гр), а в метро купувам килограм (4х250) за 20-тина лева :-)
    Общо взето, никак не ни е евтино хобито :-D

    AntwortenLöschen
  13. Ммммного вкусно изглеждат кюфтенцата!
    Спорна и ведра седмица Дими!

    AntwortenLöschen
  14. :-)............ неизчерпаем източник на идеи си , това незнам как ти е хрумнало, но изглежда много апетитно,
    още утре като се връщам от работа ще купя едно бурканче и за вечеря ще ги спретна.....кайма във фризера има доста...

    Поздрави за много здраве и целувки от мен!
    Лати

    AntwortenLöschen
  15. Кюфтенцата нямат нищо общо с прословутите кебапчета с чесън :-) Пробвай и сам ще се убедиш!

    Вкусна и уютна вечер, Драго :-)

    AntwortenLöschen
  16. E, един литър е по-приемливо количестов за цената.. но пак е много! Хм.. да, не е евтино, Ирина.

    AntwortenLöschen
  17. Благодаря ти, Нанита!

    Всичко добро и на теб!


    Лати... не знам :-D Хрумват ми все някакви идеи.. кога по-добри, кога - не.. :-) Ще се радвам, ако ти се харесат на вкус!

    Поздрав и за теб :-)

    AntwortenLöschen
  18. Страхотна идея за кюфтенца! Благодаря ти!Слагала съм най различни подправки в кюфтета, но за моркови никога не съм се сещала.
    Поздрави от мен! Хубави дни!

    AntwortenLöschen
  19. ано ти се харесат, Дария :-)

    Усмихнати, макар и често дъждовни, есенни дни!

    AntwortenLöschen
  20. Докладвам за кюфтенцата, много, много вкусни......
    :-) Благодарим за рецептата!
    Поздрави Латинка!

    AntwortenLöschen
  21. О, супер! Радвам се, Лати :-)

    Благодаря ти на свой ред! Поздрави :-)

    AntwortenLöschen