Лятната, в нежни розови тонове седмица започва ;-)
Много ми допаднаха думите на Дариа по този повод:
Лятно-розова седмица-чудесно! Поздравления! Звучи дружелюбно, женствено и романтично! Наистина е време да се поотпуснем и да почустваме аромата на лятото.
Наистина :-)
5 яйца
150гр пудра захар
щипка сол, настъргана лимонена кора
1 пакетче ванилиева захар
230гр брашно
40гр олио или разтопено масло
1 пакетче бакпулвер
250мл кисело мляко
300-350гр вишни, без костилка и добре подсушени
В подходящ съд се пресява брашното с бакпулвера. Отделно се разбъркват много добре (10-на минути с миксер на средна степен) яйцата, пудрата захар, ванилиевата захар, лимонената кора, щипка сол. Постепенно се добавя олиото (маслото, разтопено, но охладено). С внимателно бъркане към сместа се добавят редувайки се брашното (с бакпулвера) и киселото мляко. Излива се сместа в подходяща форма за кекс (добре намаслена) или в няколко по-малки (при мен е разпределена във 4 форми-сърца, всяка 300мл). Добавят се вишните, внимателно се натискат с пръст, за да потънат съвсем леко в тестото. Пече се на средна скара, в предварително загрята фурна, 160-180°C, 50-60 минути. След като са готови се вадят и оставят да изстинат за няколко минути.. Едва след това изпечените сладкиши се изваждат и оставят върху решетка.
Сладкишът пасва чудесно с дип от подсладена фина извара.
Hi Dimi,
AntwortenLöschensuper lecker. Die Idee den Kuchen erkaltet zu füllen finde ich super klasse. Mein Kompliment.
Lieben Gruß Jacob
Дими,
AntwortenLöschenмного вкусен старт на "розовата лятна седмица".
Чудесна хармония между нежен лилиум и вишнево изкушение - поздравления!
Усмивки и слънце, Диана
Много ароматно, обожавам вишни :) С нетърпение очаквам другите творби от розовата седмица :)
AntwortenLöschenHi, Jacob!
AntwortenLöschenDie Idee für so einen Kuchen.. na ja. Du hast vor ein paar Tagen was leckeres gebacken :-)
Danke Dir für nette Worte!
LG, Dimi
Диани, Зори, благодаря ви: одобрителните ви думи ме радват! Ценя коментарите ви!
AntwortenLöschenПоздрави и пожелания за хубава лятна седмица :-)
Ароматна, изящно и красиво! При теб е винаги уханно и стилно, Дими!
AntwortenLöschenМорски поздрави, Милена
Ех, морето.. :-)))
AntwortenLöschenБлагодаря, Милена, за добрите думи и посещението!
Ох,Дими!Какви изкушения,какви аромати....а снимките са перфектни!
AntwortenLöschenНе знам дали и при мен следващият кекс ще е с вишни,но със сигурност ще "открадна" идеята за малки кексчета в нестандартна форма!
Благодаря за подсказките!
С нетърпение чакам и следващите предложения!
Краси
Привет, Краси!
AntwortenLöschenВинаги много се радвам на твое посещение! Идеята за по-малките форми при мен е много удачна: само двама сме вкъщи и.. хм! А така винаги мога да подаря на някой от роднините цял сладкиш ;-)
В момента издирвам т.нар. бадемово брашно.. ама доста едро мелят тук бадемите, их..
Поздрав летен и сърдечен :-)
ле-ле, ле-ле тези дни бях малко заета и чак сега ми остана време да седна пред компютъра, а като надникнах тука направо онемях, поздравления за чудесната презентация и за чудесния десерт, много добро предложение.
AntwortenLöschenЛати
Привет, Лати!
AntwortenLöschenРадва ме одобрението ти! Днес ще се пробвам с мъфинки.. дано да станат хубавки като тези, които ти правиш :-)
I was still marvelling over that beautiful flower when I happened up the heart-shaped cherry sweet: Looks oh so delicious! :-)
AntwortenLöschenI always forget to ask, finally I remembered:
AntwortenLöschenDid you see Leonardo's Last Supper after the restauration? The last time I was in Milan, the scaffolding was still up.
Dear, Merisi, thank you very much for your nice words!
AntwortenLöschenThe original of Last Supper I unfortunately never saw.
The titel-picture in my blog is a big mosaik in the Minoritenkirche Wien. I really like this extremly!
Schönen Gruss für Dich :-)