Както съм споменавала вече, тукашните ми роднини обожават т.нар. вити торти. Обикновено са с пълнеж от крем, в чийто състав присъства задължително фината, неутрална на вкус, постна (0,1% Fett) извара и течната (36% масленост) сметана. Тази комбинация - подсладена, разбира се - създава един свеж, лек, приятен вкус. 3 дни след завиването и престой на хладничко тортата е оптимална - блатовете са свежи и сочни, кремът - едновременно стегнат и лек, с много нежна консистенция и аромат: според вкуса - добавка на бадемов, кокосов, ментов.. плодов ликьор. Ром, ванилия или плодове.. понякога ядки.
Тази вита ментова торта бе за рождения ден на свекърва ми: внимателна, тактична, мила, жизнерадостна и динамична осемдесетгодишна дама, притежаваща мъдростта на годините и завидна хармония между здраве, душа и тяло. Да е жива и здрава още много години!
Ето и рецептата:
Тортата е малка, диаметър 18см и височина 11см.
3а тестото (стандартно 'бисквитено' тесто за руло):
8 жълтъка
4 белтъка
100гр. захар
80гр. брашно
20гр. пшеничено нишесте
1ч.л настъргана лимонена кора
щипка сол
с добавка на 1ч. л какао, за съвсем лека промяна на цвета.
Разбиват се жълтъците с лъжица захар, щипка сол и лимонена кора. Белтъците се разбиват на сняг с останалато количество захар. Към тях постепенно се прибавят жълтъците. Последно към сместа се прибавя леко и постепенно пресятото брашно с нишестето. От полученото тесто се отделя съвсем малка част, която се изсипва и заравнява в тавичка, покрита с готварска хартия - долен блат и основа на тортата (в случая 18см доаметър). Останалото количество се изсипва в тава с размери приблизително 40х30см също застлана с готварска хартия. Пече се на средна скара в предварително загрята фурна 230°C-240°C около 8-10мин. като още на 6-тата минута се проверява. Когато е готово тестото се обръща върху влажна кърпа, хартията се маха и се нарязва на ленти по дължина, с ширина еднаква за всички и равна на желаната (в случая 10см) височина на тортата.
3а крема-пълнеж:
250гр фина, неовкусена постна извара
250мл течна (36%) сметана
250гр маскарпоне
100мл ментов сироп
пудра захар, ако е необходима, на вкус
Разбива се течната сметана и внимателно смесва с разбърканите до хомогенност останали продукти. Намазват се тестените ивици с крема, завиват се върху основния блат, стяга се тортата в ринг (най-подходящ е саморегулиращия се) и оставя в хладилник за ден да стегне. В последствие рингът се отстранява внимателно и тортата намазва и заглажда с маслен крем.
Покритието и розата са от захарен фондан.
Характерният за тип 'вита торта' разрез:
Хляб и рози
vor 8 Jahren
Тази торта е истинско бижу! Здраве и дълъг живот на свекърва ви!
AntwortenLöschenДими, поздравления за тортата!
AntwortenLöschenИзглежда страхотно, а предполагам че и на вкус е невероятна.
Да ти е жива и здрава свекървата!
Поздрави!
Люба
Една усмивка от мен, отдавна гледам твоите произведения на изкустовото, и всъщност се питах това хоби ли е или професия, не че понякога има разлика. И ако кажа клишето "ей такава жена ми се иска" няма да ми се сърдиш, нали :). Поздрави и лека вечер.
AntwortenLöschenБоже... Това е направо невероятно! Останаха ми очите, а не обичам торти! :) К`во ли щеше да е, ако обичах? :)))
AntwortenLöschenСкъпа Дими,
AntwortenLöschenза тортата няма да пиша -
знаеш, че е поредното ти вълшебство!
Ще пиша за удоволствието на една майка,
да получава такова уважение,внимание и почит!
Моите искрени поздравления! Диана
Изключително нежна и елегантна е тази торта.Деликатно аранжирана и поднесена с финес.Свекърва ти само може да се гордее с теб,Дими.
AntwortenLöschenТортата ти, както винаги, е съвършена!Хубава вечер от мен! Целувка :)
AntwortenLöschenБлагодаря за милите думи, Дария! И от името на свекърва ми също!
AntwortenLöschenЛюба (ех, че хубаво име!), благодарност за похвалата и благопожеланието!
Хоби е, dreaming, опитвам се да съчетавам вкусно с красиво и като ежедневие, и като повод за изненада и радост за близките ми хора. 3а клишето никак не се сърдя, напротив: приемам го като комплимент! На свой ред ще си позволя клише: "Нека внимаваме какво си пожелаваме.." ;-) Благодаря ти за посещението, поздрав и :-) от мен!
3лато, благодаря ти за похвалата! Хм.. позволявам си да вметна леко субективно уточнение: тортата е по-вкусна, отколкото красива. 3а съжаление - трудно за доказване във виртуала ;-)
Диани... удоволствието в случая е и мое: свекърва ми заслужава и уважението ми, и старанието ми в своеобразния начин на показване на отношението ми. Благодаря ти!
AntwortenLöschenПохвалата ти ме радва, Йоли!
Благодаря, 3ори, всичко най-добро :-)
Дими, да ти е жива и здрава свекървата! Много мил жест от твоя страна да и направиш торта! Много деликатна и нежна торта!
AntwortenLöschenПоздрави, Милена
Благодаря ти, Милена, за добрите думи и посещението :-)
AntwortenLöschenТортата е просто приказна. Искрено са въсхищавам на хората, които могат да създадат нещо толкова красиво и си признавам, че трудно бих събрала смелост да го ям после. Та това е произведение на изкуството.
AntwortenLöschenИволина, благодаря ти от сърце за посещението и милия коментар!
AntwortenLöschenВсичко най-добро :-)
Perfect cake...perfect rose...perfect cut!!! :)
AntwortenLöschenYou never cease to amaze me!
Sweet kisses, Dimi, my dear!!!
Чудесна торта!Със сигурност и фантастична на вкус.Дими....поздравления!
AntwortenLöschenLaura, draga mia!
AntwortenLöschenThank you very much for your visit and for your sooo nice comment, it´s a great compliment for me!
Have sunny days & many :-)
Благодаря за одобрението, Нанита!
AntwortenLöschenПоздрав :-)
Dimi, this is a dream cake! Looks absolutely fantastic! Congratulations again and again for all your talents and fabulous work of art!
AntwortenLöschenwith respect,
XO,Nina
Дими, тортата е прелестна! Поредното ти вълшебно творение! Поздравления за празника на свекърва ти! Да ви е жива и здрава!
AntwortenLöschenМариана
O,Марианка! Благодаря ти, мила приятелко :-)
AntwortenLöschenDear, Nina!
AntwortenLöschenThank you very much for your visit and for your so nice comment, it´s for me a great compliment and I feel so honored!
Kisses & hugs!
I wish you beautyful july-days :-)
Zdraveite! Kazvam se Ani.Ne Vi poznavam, no razglejdaiki receptite Vi se vlubix v tortite...NO s po4ti maniakalnoto si re6enie 4e i az 6te opitam da napravq podobni, se sbluskax s nqkoi pre4ki...Ot BG sum i v golemite magazini kato Metro, Kaufland i t.n.kato popitam za fiksator za smetana me pra6tat...pri PASATORITE!
AntwortenLöschenDa ne govorim za glukozniq sirop puk i to sus sredna konsistenciq...me pra6tat v aptekata...
Nikoi ne znae kade ima formi4ki za figurki za zaxaren fondan/da re4em za listencata/ qsno e 4e 6te improviziram , no kak stoi vaprosa s fiksatora???
Привет, Ани!
AntwortenLöschenБлагодаря ти за милите думи!
Разбирам тревогите ти, за съжаление.. имам минимална представа от това какво се предлага в родината, още по-малко къде.. Може да забъркаш пълнежа за тортата и без фиксатор (предполагам, че в Бг може и да е известен като подсилвател за сметана.. лично, ползвам на Dr.Oetker, не знам дали е разпространен), не е фатално - компенсирай с още 150-200гр маскарпоне и плодове. изварата е фина и неутрална на вкус (подобна на 'Филаделфия' като консистенция. Ако нямаш такава, замени именно нея с маскарпоне. Сметаната е добре да е от животински произход и с по-голяма масленост - знам, че и това не се предлага на българския пазар. Съжалявам.. Остава просто да импровизираш.
пп. Според инфо от нет-а за специализирани магазини:
София - кв. Редута, ул. "Кадемлия" 6
Пловдив-Сладкарски склад - кв.Тракия, бл.104
Варна - 'Илчовски' ул. Български орел, тел. 636 626
Надявам се, съм била полезна.
Ami kakvo da kaja...straxotna si:)Maskarpone imam-polzvam go 4esto za Tiramisu.Imam smetanata-35%-tna imam i glukozata...za formi4kite - 6te improviziram.Zabravix da te pitam i drugo...tuk ima samo smlqn jelatin na kolko grama saotvetstva 1 list jelatin?? Blagodarq ti za vnimanieto:)
AntwortenLöschenПривет!
AntwortenLöschen..тук? - София, България? Хм.. 12 листа желатин се равняват на 2 пакетчета желатин на прах: ползвам на Dr.Oetker, всяко от по 9гр.
Успех в правенето!
пп. Желателно е писането на кирилица!
Дими, искам да те попитам как правиш розичките? Знам, че трудно се обяснява по този начин - само словесно - но се чудех дали използваш някакви формички или не? Знам, че в интернет има страшно много информация за това как да се правят рози от фондан, но когато съм опитвала в горната част стават що-годе добре, а в основата са грозни и дебели :-(
AntwortenLöschenУтре почвам тортата за рождения ден на майката на приятеля ми и не спира да ме мъчи мисълта, че няма да успея да направя хубави рози...
Поздрави от мен за хубава и спокойна вечер :-)
Значи днес.. успех с тортата, Ирина!
AntwortenLöschenИ да си призная, че от всички цветя и фигури правени досега, най-трудни са ми били розите.. С една дума - не ми се отдават особено. Тази роза е доста голяма - с диаметър около 9-10см. Правих я с форми за рози - три размера петлистни. Нещо подобно като това тук. Нямам трикове в правенето на рози.. твърде малко съм моделирала. Със сигурност с повечко опит човек свиква и се научава.. Лично стилизираните рози са ми по-лесни и бързи - тези, върху малиновата торта.
Хайде, стискам палци за сполучлива, вкусна торта с красиви рози!
Благодаря за палците! :-)
AntwortenLöschenТъкмо приключих с тортата. Малко късно, но днес само напред-назад и не остана много време :-)
Направих горния етаж с розови блатове - много сладурско стана, а кремът е с маскарпоне, сметана и кондензирано мляко. Сложих и коктейлни черешки, макар че исках да сложа от черешовия конфитюр, който си използвала за лятната торта, но не намерих.
До тук - добре. Тортичките ще стоят един ден в хладилника и ще чакат да бъдат украсени.
Благодаря за клипчето за розите, ще се упражнявам, пък ако не стане, ще пробвам нещо друго - при мен винаги първоначалната идея се различава от крайния резултат, така че ще видим какво ще излезе :-)
Хубава нова седмица, изпълнена с много усмивки и късмет :-)
Вече съм любопитна :-D Значи двуетажна.. и розова, и с неустоимата комбинация маскарпоне, кондензирано мляко и сметана.. Коктейлните черешки могат да оцветят крема в непосредствена близост. Мисля, че ще се справиш с розите. Клипчето е само като ориентир. На мен не ми се отдава да следвам стриктно подобни инструкции.. и да, развитието.. т.е. видоизменението на първоначалната идея ми е също страшно познато :-)))
AntwortenLöschenУспешна нова седмица, Ирина и много :-)
Аз да се похваля, че приключих с тортата. Има-няма, цял ден си отиде в украсяваме :-)
AntwortenLöschenНаправих розичката (нямах намерение да е една, но за 12 сантиметровия горен етаж нямаше как да има повече :-D). Ако имах специални формички за рози може би по-добре щеше да се получи, но ще знам, че това ще бъде следващото попълнение в кухнята.
Общо взето съм доволна от резултата, макар че не мога още хубаво да заглаждам покритието. Сигурно с времето и опита човек се научава, така че няма да се отчайвам :-D
Утре ще покажа тортичката :-)
Разбира се.. с времето и опита, човек свиква и се научава. С готови формички за изрязване се спестява време и усилия, но и без тях си отнема достатъчно.
AntwortenLöschenВече очаквам снимка на тортата :-)