Dienstag, 2. Juni 2009

Патладжани по царски

3а 2 порции:

2бр големи патладжани
200гр пилешко или пуешко филе
80гр горгондзола
шепа тиквени ядки
сол, малко мазнинка, чер пипер

Патладжаните се измиват и разрязват по дължина на половина. Издълбават се като лодки и посоляват. Издълбаната сърцевина се реже на ситни кубчета и също посолена се оставя да отпусне типичния патладжанен сок. След половин час се отцеждат от ненужния сок и пълнят с приготвената смес от патладжанена сърцевина, пилешко/пуешко филе нарязано на кубчета, тиквените семки - всичко овкусено със солчица, чер пипер, малко мазнинка и разбъркано с намачканото с вилица сирене-горгондзола.
Пекат се в тавичка с малко вода на дъното, на средна скара и на Т около 200°C до готовност.



Сервират се топли, изключително вкусно ястие ...и в добавка с бяло вино: ммм !!!

Драги посетителю на блога ми, ако евентуално имаш личен въпрос или коментар относно целия блог.. или просто желаеш да ми оставиш бележка, можеш да го направиш в чат-прозорчето на sbox-a в gadget-полето на блога. Благодаря ти :-)

Dear visitor, if you have private questions or general comments.. or just you like to leave me a message, please do so in the chat-window-sbox in the gadget-area of the blog. Thank you :-)

Kommentare:

  1. Дими,
    чаках рецептата.
    Много са апетитни и изглеждат така примамливо.

    AntwortenLöschen
  2. Много интересно и апетитно изглежда, но какво е това "горгондзола"? Какво е това сирене? Как се консумира после, изяждат ли се целите патладжани с корите, или само плънката? Какви прибори се ползват? Искам да я приложа в Испания тази рецепта, ако обичате отговорете ми на тези въпроси!!!
    Поздрави!

    AntwortenLöschen
  3. Dear Dimitriana you have a prize on my blog!Please take it and enjoy!

    AntwortenLöschen
  4. Диани, наистина са много вкусни :-)

    AntwortenLöschen
  5. Г-н Христов, ястието се консумира с вилица и нож и освен дръжката на патладжана всичко е ядливо :-)
    Горгондзолата е вид северноиталианско сирене с 48% масленост, приготвено от краве мляко, ензимите chymosin и pepsin, сол и спадащо към т.нар. 'сини сирена', заради наличието на благородна плесен (в случая - Penicillium gorgonzola). Повече за сиренето - клик!

    AntwortenLöschen
  6. Благодаря за поясненията!
    Бъдете здрава!

    AntwortenLöschen
  7. Ruta, г-н Христов, благодаря на свой ред за интереса и посещението в блога ми!

    AntwortenLöschen
  8. Димитрана,
    изпълних рецептата и искам да ти благодаря за приятното преживяване.
    Изненадах семейството и разнообразих вечерите ни,благодарение на теб.
    Поздравления за стилния и интересен блог.

    AntwortenLöschen
  9. Добре дошла из страниците на блога ми, Ели!
    Много ме радват милите ти думи, похвала и внимание, благодаря ти на свой ред!
    Ще ми е драго, ако и занапред задържа интереса ти и бъда полезна.
    Здраве, късмет и радост за теб и прекрасното ти семейство :-)

    AntwortenLöschen