Freitag, 15. Mai 2009

Холандски сос - вариация

3а 2-3 порции:

3 жълтъка
100гр масло
100мл течна, неовкусена (36% масленост) сметана
1с. л нишесте
лимонов сок, сол, чер пипер
копър

Всички продукти със стайна температура!

Маслото се разбива на крем. Един по един и с разбъркване се прибавят жълтъците. Прибавя се лимоновия сок, осолява се, овкусява. Прибавя се постепенно и с бъркане и сметаната с предварително разбъркана в нея 1с. л нишесте. Цялата смес се загрява на водна баня и с внимателно бъркане до сгъстяване. Сосът допълнително може да се подправи със свеж копър.

Kommentare:

  1. Здравей,

    имаш чудесен сайт с много хубави рецепти и професионални снимки :)
    Искам да те попитам за какви храни е подходящ холандския сос?
    Свил

    AntwortenLöschen
  2. Привет, Свил!

    Поради съдържанието на повечко масло, холандският сос е по-тежък и затова предимно се ползва към ястия от т.нар. 'леки' меса: пиле и риба. Изключително подходящ е за овкусяване на зелени и бели аспержи. 3а салата от алабаш и репички.. т.е. ползва се предимно за овкусяване на продукти бедни на калории и с не особено интензивен собствен вкус ;-)

    Благодаря ти за одобрителните думи и интереса!

    Поздрави :-)

    AntwortenLöschen