Продукти за 4 порции:
1кг. картофи
100-150гр. брашно
20гр. масло или маргарин
2 яйца
сол
подправки: слагам смляно индийско орехче, зеленийка някаква - тънък зелен лук, може магданоз
В случай на рядко картофено тесто - картофено нишесте (може и пшеничено).
Картофите се варят около двайсетина минути, след което около десетина 'почиват' все още в горещата вода. После се заливат със студена вода и се белят. Пасират се (най-често с ръчна преса). Пасираната картофена смес може да престои до другия ден в хладилник, но кнедлите се получават също добре, ако се правят в същия ден.
Към картофената пасирана смес се прибавят солта, подправките, яйцата, брашното.. (евентуално картофеното/пшеничено нишесте - в зависимост от консистенцията, гъстотата на тестото), хубаво се замесва и остава за няколко минути.
3а пълнежа:
десетина мини-зелки брюкселско зеле
Гарнитура:
1 консерва (от големите - около 800гр) нахут
400гр кисело зеле
200гр шпек-кубчета*
див чесън
Киселото зеле се вари до омекване, добавят му се подправки на вкус (кимион, инфийско орехче) и вече полуготово се запържва в мазнинка с шпека, накрая се добавя и нахута.
Брюкселското зеле се почиства, измива и вари няколко минути, ако е замразен продукт - размразява и бланшира.
От картофената смес се оформят плътни топки, големи колкото да се овалят удобно в шепите, а дланите се мокрят съвсем леко с вода за по-лесно. Във всяка се скрива по една мини-зелчица от брюкселското зеле. Кнедлите се потапят в гореща подсолена, но не клокаща вода! Проверява се да не полепнат по дъното на тенджерата и се оставят около 15-20 минути на слабо къкрене. Отстраняват се или котлонът се изключва. И още 5мин. след това могат да киснат в горещата още вода. Сервират се топлички. Чудесно пасват с предложената гарнитура. Срвират се топли, леко поръсени с нарязания на ситно див чесън. И.. бира :-) Или червено.
*
шпек
Чудесни са снимките и представените рецепти за кнедли
AntwortenLöschen