Когато половинката ми рече, че доста време не съм приготвяла кекс, го попитах: "А какъв ти се хапва?" И като отговор получавам: "Ами.. маков сладкиш отколко време не съм ял.. А такъв, какъвто твоята майка прави хапвам само в България, мммм! Или пък бял, кокосов? Ох, огладнях!" И аз.. нали си ми е глезен, забърках тесто и спретнах кекс - от всеки по малко ;-)
Форма 30х10х6
3а маковото тесто:
1 яйце
50гр захар
50мл прясно мляко
50гр брашно
150гр смляно маково семе
1/2ч.л бакпулвер
По желание: 120гр кандирани череши
Пресява се брашното с бакпулвера. Добавя му се яйцето, захарта, прясното мляко. Разбърква се добре. Най-накрая се прибавя смляното маково семе, пак разбърква и изсипва във формата застлана с готварска хартия или намазана с масълце. Върху тестото се редят равномерно на всякъде (при мен - по три в редичка) кандираните череши и леко натискат с пръст в тестото.
3а бялата смес:
2 белтъка
50гр захар
50гр брашно
1/2ч.л бакпулвер
1с. л кокосови стърготини
Пресява се брашното с бакпулвера, прибавя се към предварително разбитите със захар белтъци. Разбърква се внимателно до хомогенна смес, в която се прибавят и също разбъркват кокосовите стърготини. Изсипва се внимателно върху маковата смес и заглажда.
3а жълтата смес:
1 яйце
2 жълтъка
50гр захар
100гр брашно
1/2ч. л бакпулвер
50мл прясно мляко
1с. л оранженат (кандирани портокалови корички)
ванилия
Брашното се пресява с бакпулвера, Добавят се разбърканите на пяна яйце и жълтъци, захарта, прясното мляко, ванилията. Разбъркват се добре. Добавят се и размесват в сместа и портокаловите корички. Преди получената смес да се изсипе и заравни върху втория пласт, бялата смес плътно се наръсва (през цедка) с какао.
Кексът се пече на средна скара, 200°C. Проверява се с шиш. Ако отгоре започне да получава златист загар, а във вътрешността не е готов, се покрива с метално фолио.
Съпружето остана приятно изненадан от импровизацията.
Така.. вече мога да добавя:
mivis_75:
Abra, интересна идея с присъствието на мак и плодове. Поздравления за идеята!
Чудният кейк с три цвята на mivis_75 изникна като визия в главицата ми точно в момента, когато се чудех какъв точно кекс да приготвя и задоволя вкусовите щения на половинката.
Благодаря!
Дими Вески път успяваш да ме изненадаш.
AntwortenLöschenКекса е фантастичен и несъмнено вкусен !
Браво !
Хей, Вики! Каква приятна изненада - добре дошла! Одобрението ти много ме радва :-)
AntwortenLöschenИдеята е чудесна. Никога не съм правила кекс с маково семе. Тук продават семето на зрънца, може ли да се смели в мелачка.
AntwortenLöschenЗдравей, Катя!
AntwortenLöschenМаковото семе го купувам смляно - тук се ползва често и затова се продава вече готово за употреба. Смила се чрез претриване, но.. вероятно би могло да се смеле на малки дози в ел. кафемелачка, например.
Поздрави!
Прекрасен е! Ставам фен на маковите сладкиши. Намерих и смляно маково семе. Благодаря за чудесната рецепта!
AntwortenLöschenБлагодаря за посещението и одобрението, Катя!
AntwortenLöschenЩе ми е драго да ти/ви се услади сладкиша!
Поздрав и :-)
Диди, здравей! Имам едно питане. Единственото маково семе, което намерих е в пакетчета по 10гр всяко. Той според подходящ ли е за този разкошен кекс ?
AntwortenLöschenПривет!
AntwortenLöschenНе знам дали е подходящ. Маковото семе трябва да е смляно. Съжалявам, че в родината не се предлага такова, а само за поръсване в миниатюрни количества. Не знам какво да посъветвам..
Но пък от сърце пожелавам здрави, успешни и вкусни дни :-)
Please, tell me what is oranzhenat? I'm from Romania, and I don't know what is it...
AntwortenLöschenThank you very much!
Lily
Hi, Lily,
AntwortenLöschenorangeat are pieces of candicised orange peels.
:-)