Freitag, 6. März 2009

3 в 1



Когато половинката ми рече, че доста време не съм приготвяла кекс, го попитах: "А какъв ти се хапва?" И като отговор получавам: "Ами.. маков сладкиш отколко време не съм ял.. А такъв, какъвто твоята майка прави хапвам само в България, мммм! Или пък бял, кокосов? Ох, огладнях!" И аз.. нали си ми е глезен, забърках тесто и спретнах кекс - от всеки по малко ;-)

Форма 30х10х6
3а маковото тесто:

1 яйце
50гр захар
50мл прясно мляко
50гр брашно
150гр смляно маково семе
1/2ч.л бакпулвер
По желание: 120гр кандирани череши

Пресява се брашното с бакпулвера. Добавя му се яйцето, захарта, прясното мляко. Разбърква се добре. Най-накрая се прибавя смляното маково семе, пак разбърква и изсипва във формата застлана с готварска хартия или намазана с масълце. Върху тестото се редят равномерно на всякъде (при мен - по три в редичка) кандираните череши и леко натискат с пръст в тестото.

3а бялата смес:

2 белтъка
50гр захар
50гр брашно
1/2ч.л бакпулвер
1с. л кокосови стърготини

Пресява се брашното с бакпулвера, прибавя се към предварително разбитите със захар белтъци. Разбърква се внимателно до хомогенна смес, в която се прибавят и също разбъркват кокосовите стърготини. Изсипва се внимателно върху маковата смес и заглажда.

3а жълтата смес:

1 яйце
2 жълтъка
50гр захар
100гр брашно
1/2ч. л бакпулвер
50мл прясно мляко
1с. л оранженат (кандирани портокалови корички)
ванилия

Брашното се пресява с бакпулвера, Добавят се разбърканите на пяна яйце и жълтъци, захарта, прясното мляко, ванилията. Разбъркват се добре. Добавят се и размесват в сместа и портокаловите корички. Преди получената смес да се изсипе и заравни върху втория пласт, бялата смес плътно се наръсва (през цедка) с какао.

Кексът се пече на средна скара, 200°C. Проверява се с шиш. Ако отгоре започне да получава златист загар, а във вътрешността не е готов, се покрива с метално фолио.

Съпружето остана приятно изненадан от импровизацията.



Така.. вече мога да добавя:

mivis_75:
Abra, интересна идея с присъствието на мак и плодове. Поздравления за идеята!

Чудният кейк с три цвята на mivis_75 изникна като визия в главицата ми точно в момента, когато се чудех какъв точно кекс да приготвя и задоволя вкусовите щения на половинката.

Благодаря!

Kommentare:

  1. Дими Вески път успяваш да ме изненадаш.
    Кекса е фантастичен и несъмнено вкусен !
    Браво !

    AntwortenLöschen
  2. Хей, Вики! Каква приятна изненада - добре дошла! Одобрението ти много ме радва :-)

    AntwortenLöschen
  3. Идеята е чудесна. Никога не съм правила кекс с маково семе. Тук продават семето на зрънца, може ли да се смели в мелачка.

    AntwortenLöschen
  4. Здравей, Катя!
    Маковото семе го купувам смляно - тук се ползва често и затова се продава вече готово за употреба. Смила се чрез претриване, но.. вероятно би могло да се смеле на малки дози в ел. кафемелачка, например.
    Поздрави!

    AntwortenLöschen
  5. Прекрасен е! Ставам фен на маковите сладкиши. Намерих и смляно маково семе. Благодаря за чудесната рецепта!

    AntwortenLöschen
  6. Благодаря за посещението и одобрението, Катя!

    Ще ми е драго да ти/ви се услади сладкиша!

    Поздрав и :-)

    AntwortenLöschen
  7. Диди, здравей! Имам едно питане. Единственото маково семе, което намерих е в пакетчета по 10гр всяко. Той според подходящ ли е за този разкошен кекс ?

    AntwortenLöschen
  8. Привет!

    Не знам дали е подходящ. Маковото семе трябва да е смляно. Съжалявам, че в родината не се предлага такова, а само за поръсване в миниатюрни количества. Не знам какво да посъветвам..
    Но пък от сърце пожелавам здрави, успешни и вкусни дни :-)

    AntwortenLöschen
  9. Please, tell me what is oranzhenat? I'm from Romania, and I don't know what is it...
    Thank you very much!
    Lily

    AntwortenLöschen
  10. Hi, Lily,

    orangeat are pieces of candicised orange peels.

    :-)

    AntwortenLöschen