Mittwoch, 21. Januar 2009

Картофени кнедли със спаначен пълнеж



3а 8-9бр.:
1кг. картофи
100-150гр. брашно или картофено нишесте
20гр. масло или маргарин
2 яйца
сол

3а пълнежа:
200гр спанак (ползвам замразен)
100гр бяло сирене

Картофите се варят около двайсетина минути, след което около десетина 'почиват' все още в горещата вода. После се заливат със студена вода и се белят. Пасират се (най-често с ръчна преса). Към картофената пасирана смес се прибавят солта, подправките, брашното или картофеното нишесте, добре разбърканите яйца, хубаво се замесва и се оставя да поеме течните съставки.
През това време се приготвя пълнежа: размразеният спанак се отцежда от водата, сиренето се намачква с вилица и се смесват. Овалват се топчета с големина не по-големи от орех.
От картофената смес се оформят плътни топки, големи колкото да се овалят удобно в шепите, а дланите се мокрят съвсем леко с вода за по-лесно или се топят в брашно - това зависи от самата смес. Във всяка се скрива по едно спаначено топче. Потапят се в гореща подсолена, но не клокаща вода! Проверява се да не полепнат по дъното на тенджерата и се оставят около 15-20 минути на слабо къкрене. Отстраняват се или котлонът се изключва. И още 5мин. след това могат да киснат в горещата още вода. Сервират се топлички със също топъл сос от задушена целина и сметана. Поръсват се със ситно нарязан див чесън, ако имате под ръка.



Пасват добре и с копър-сос.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen