Mittwoch, 21. Januar 2009

Картофени кнедли с пълнеж от кайма и гъби

Продукти за 4 порции:

1кг. картофи
100-150гр. брашно
20гр. масло или маргарин
2 яйца
сол
подправки: слагам смляно индийско орехче, зеленийка някаква - тънък зелен лук, може магданоз
В случай на рядко картофено тесто - картофено нишесте (може и пшеничено).

Картофите се варят около двайсетина минути, след което около десетина 'почиват' все още в горещата вода. После се заливат със студена вода и се белят. Пасират се (най-често с ръчна преса). Пасираната картофена смес може да престои до другия ден в хладилник, но кнедлите се получават също добре, ако се правят в същия ден.
Към картофената пасирана смес се прибавят солта, подправките, брашното.. (евентуално картофеното/пшеничено нишесте - в зависимост от консистенцията, гъстотата на тестото), хубаво се замесва и остава да 'почине' няколко минути.

3а пълнежа:

няколко гъби - шампиньон - ако са пресни - се задушават в мазнинка и сол, ако са от консерва - директно се ползват
150-200гр кайма
1 яйце
сол, подправки на вкус

3амесва се каймата като за кюфтета. И се оформят такива, но във всяко - по една гъбка.Картофената смес се дели на еднакви по големина топки и във всяка от тях се скрива по едно 'кюфтенце'.Овалва се хубаво между дланите.
Междувременно се завира вода в подходящ съд, в който топките да не са на тясно, потапят се във врящата и леко подсолена вода, след 2-3 минути огънят се намалява и се оставят за около 20 минути на кротко къкрене. Изваждат се внимателно с решетъчна лъжица, отцеждат се от водата и се сервират топли със сос по избор. Препоръчвам (сметаново)гъбен.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen