Montag, 19. Januar 2009

Портокалово-марципанен сладкиш



По рецепта на Anne-Katrin Weber

3а продълговата 20см. форма:

1 портокал
100гр захар
100гр бадемов марципан (сурова маса)
1с. л портокалов ликьор
3 яйца
50гр пшеничено нишесте
50гр меко масло

Портокалът се измива, подсушава и кората му се настъргва на ситно ренде, а сокът му се изтисква. Портокаловият сок (около 75мл) се завира за 1/2мин. с 50гр от захарта. 50гр от марципан се 'минава' на ситно ренде и добавя към портокаловия сок, също портокаловия ликьор - добре разбърква до хомогенна смес.
Яйцата се разделят. Жълтъците, маслото, портокаловата кора се разбъркват до кремообразна смес. Добавят се останалите 50гр също настърган на ренде марципан. Белтъците се разбиват на сняг с останалото количество (50гр.) от захарта. Добавя се нишестето и внимателно разбърква. Двете смеси се разбъркват с дървена лъжица до хомогенизиране.
Фурната се включва на 'Грил'. Формата, в която ще се пече сладкиша се намазва хубаво с меко масло и брашно. Сипват се 2с. л от тестената смес, заглажда се и запича на средна скара. Става доста бързо това - за минута: първо златисто, после покафенява и почва да се отделя от стените - тогава е готово и се вади. Върху тестото се сипва и разнася равномерно 1-2с. л от портокаловия сироп. Върху него отново 2с. л от тестото. 3апича се до златистокафяво, вади се и се повтаря маниполацията с портокалов сироп и отново тесто. 3апича. Портокалов сироп, тесто.. запича. И така, докато смесите се изчерпят. Формата се вади, оставя се върху решетка. Сладкишът се обръща в чиния/поднос едва когато е напълно изстинал.
В оригиналната рецепта се залива с шоколадова глазура. Аз направих промяна: загрях 1-2с. л фино кайсиево сладко с 1с. л вода, хомогенно разбърках, намазах сладкиша с така получения априкотюр и посипах малко филирани бадеми.




пп. Рецептата за сладкиша онагледена в 'Стъпка по стъпка'

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen