Така както е популярен тивеникът в родната кухня и предпочитан като постен, вкусен есенно-зимен десерт на българската трапеза, също тъй обичан е тиквения щрудел в някои от автрийските области. Това е и моята импровизация на изключително вкусното ястие:
За тестото:
300гр брашно + още малко за разточване
щипка индийско орехче
1ч. л сол
1 яйце
2с. л олио (зехтин)
75мл хладка вода
Разбира се, може да се използват готови кори - Strudelteig или кори за баница.
За пълнежа:
1кг тиквено месо
2с. л олио (зехтин)
200гр топено сирене (друг вкусен вариант - шпек)
1с. л галета
1с. л смляно тиквено семе
сол (на вкус)
щипка индийско орехче
прясна мащерка
100мл течна неовкусена готварска сметана + солчица и подправки за заливка + 2с. л вода
шепа белени тиквени семки
Няколко пасирани скилидки чесън биха могли също да се добавят.
Настъргва се тиквата на едро ренде и овкусява със сол и подправки. Намачква се с вилица топеното сирене и добавя заедно с галетата, мазнинката и тиквеното семе към тиквената смес. Разбърква се и се разпределя върху тестените кори, които могат да се наредят по няколко начина:
- стандартен - завива се руло
- една върху друга
- като вита баница
- на вити парчета
Последният начин избрах и аз: разпределя се плънка и всяка кора след като е завита на малко рулце, се разрява на няколко части, които се редят изправени в подходяща тава/форма. Залива се със сметановата заливка, наронена прясна мащерка, няколко тиквени смеки.. и пече на средна скара, умерена температура (180°C). Ястието се сервира топло.
Хляб и рози
vor 8 Jahren
Дими, прекрасна идея:)
AntwortenLöschenВесели празници!
Дими,
AntwortenLöschenмного вкусно изглежда. А снимката и композицията е невероятна. Весело посрещане на 2011 г и с пожелание за много успехи!
Ммм :) звучи много интригуващо и изглежда изключително апетитно!! Весело посрещане на Новата Година!!
AntwortenLöschenИзглежда страхотно апетитно и оригинално! А и снимките са много красиви, комплименти!
AntwortenLöschenHappy New Year ♥
AntwortenLöschenMoltissimi Auguri
per uno splendido 2011