Montag, 7. Dezember 2009

Ябълник



След като има тиквеник, значи има и ябълник :-)))
Със сигурност има прилика с ябълковия щрудел, но е по-скоро ябълкова баница.. и така:

За тава с размери 28х23х7см:

250гр кори за баница
3 големи ябълки (златна превъзходна, например)
100гр цитронат (кандирани лимонени корички)
100гр стафиди напоени с ром
50гр смлени бадеми
шепа счукани орехи
3с. л захар
щипка джинджифил, индийско орехче или канела
щипка лимонена кора

мазнинка

Заливка:

50мл течна сметана
50мл вода
2с. л захар

или 100мл лимонада

Ябълките се почистват и настъргват на едро ренде. Добавят се стафидите, цитронат, ядките, подправките, разбъркват се внимателно. Корите се разгъват. Върху всяка, една по една, се разпределя част от ябълковата смес, добавя мъничко мазнинка, поръсва с малко захар. Редят се една върху друга в тава - добре намаслена или покрита с готварска хартия. Разрява се на парчета по дължина и ширина, залива се с приготвената сметанова смес или лимонада и ябълникът се пече на средна скара 180°C до златисто.

18 Kommentare:

  1. Ами да, има лучник, празеник, зелник, вече има и ябълник :) Страхотна рецепта :) Хубава нова седмица от мен, Дими!

    AntwortenLöschen
  2. Много хубаво заглавие и естествено е по-различно като идея.Но едно е сугурно-ще е вкусно.Сърдечни поздрави:)Благодаря ти ,че ще следиш моите "кулинарни творения"

    AntwortenLöschen
  3. Зори, благодаря за вниманието и окуражаването :-)))

    Разбира се, Дани, дори ще те добавя в блогрола.
    Обаче... защо така не мога да оставя коментар?!

    AntwortenLöschen
  4. Оууу, супер !!! Тъкмо имам доста ябълки . Това е добра идея за баница с ябълки. Каква е по големина тавичката, в която печеш, Дими ? Преди време, пак около някоя твоя рецепта беше търсих кандирани корички, май в Пикадили , но ми се чудеха, като попитах и незнаеха какво точно търся:) Някой ако знае , къде се продават в БГ, да каже . Иначе, рецептата ти е супер и името - също :)))
    Поздрави и спокойна вечер :)

    AntwortenLöschen
  5. Нямам представа защо не можеш-до сега съм получавала.Опитай пак:)Хубава седмица и от мен:)

    AntwortenLöschen
  6. За тава с размери 28х23х7см, Ваня т.е. малък ябълник, както всичко, което приготвям - така е когато сме само двама вкъщи.. Ще се радвам да пробваш и да ти се хареса.
    Кандирани лимонени или портокалови корички се продават тук навсякъде и са центове, но пък придават специфичен вкус и затова ползвам често. За съжаление не знам къде или дали ги има в родината.

    Дани, при проверката с дума, не ми показва полето, в което да я попълня.. надявам се да се оправи.

    Поздрави, момичета, спокойна вечер :-)

    AntwortenLöschen
  7. :-) точно за идващите празнични дни така вкусно изглежда....имаме толкова много ябълки...така че ще се пробва.
    Блаодаря ти за рецептата.
    Лека и празнична седмица!
    Лати

    AntwortenLöschen
  8. О Дими...превъзходен е !Сочен,ароматен и със сигурност вкусен!Хубав ден и спорна седмица!

    AntwortenLöschen
  9. Много обичам всякакви сладки, солени банички и тестени печива! Хем закусих добре, а пак огладнях :-)) Не съм опитвала подобен вариант с ябълки, но със сигурност ще е много вкусничко!

    Поздрави, Дими, хубав и усмихнат ден! :-)

    AntwortenLöschen
  10. Лати, Нанита, благодаря ви за интереса! Ябълникът се получи наистина много сочен и вкусен :-)

    И аз като теб, Ирина, много обичам тестени с тънки кори.. но трябва особено да внимавам, че ми се лепят по бутчетата. Ех, съдба.. ;-)

    Хубав ден ви желая!

    AntwortenLöschen
  11. Страхтоно вкусни снимки както винаги - напарво ме изкушават да протегна ръка и да се почерпя с парченце от монитора.
    Хубав и усмихнат ден и благодаря за рецептата!

    AntwortenLöschen
  12. Лелеееее, от кога искам нещо, което да замества тиквеника( ми не обичам тиквеник, кво сега?!):)
    Мерсааажжж, Димиии:)) Мцун-мцун:))
    Много искам да ми кажеш каква е разликата между щрудела с ябълки и тази рецепта. Питам, че да не омотая нещо( изчервявам се), не че няма да се изяде де;)))
    Пък и , ако имаш рецепта за щрудел, а аз съм я изтървала, направо ми дай линка:))))
    Ех,че се радвам пак да си точа лиги в твоята страничка:))))))

    AntwortenLöschen
  13. Днес пиша рецепта за тиквеник и ...хоп,тук ,за ябълник. :-)
    Звучи интересно и нестандартно,поне за мен!А аз обичам кулинарните провокации...
    /още се боря с кнедлите... :-) /

    Весел ден,Дими!

    AntwortenLöschen
  14. Хубав ден и на теб, Даниела, благодаря ти на свой ред! :-)

    Ще ми е драго да ти се хареса, Краси! Прегръдка!

    Ирони.. благодаря ти за интереса и наистина ще ми е много приятно, ако си направиш един ябълник: лесен и вкусен е :-)
    А каква е разликата между него и щрудела?
    Щруделът се прави не с кори за баница, а с тесто за щрудел, което се разточва като една голяма кора, върху нея се разстила плънката (напоени с ром стафиди, белени счукани бадеми, лимонов сок и смляна кора, заквасена сметана, захар, ванилия, канела и ябълки нарязани на малки кубчета), намазва се с разтопено масло и завива на руло, изпича се и наръсва с пудра захар. Не съм правила (специалитет е на една от тукашните ми лели :-D), затова и сложих друго заглавие на моята импровизация, но ето примерна рецепта със снимки..

    Сърдечен поздрав и много :-)

    AntwortenLöschen
  15. Ябълник-хареса ми!Аз приготвям нещо подобно.Всъщност ръся корите само с ябълки, захар и канела,като баницата ми е вита-баница с ябълки.
    Благодаря ти за рецептата! Ще опитам и аз нещо ново!

    AntwortenLöschen
  16. Ще ми е много драго да ти се услади ябълника :-)

    Дария, сърдечен поздрав и пожелание за здраве, уют и веселие, радост и много :-) през декември!

    AntwortenLöschen
  17. Мило момиче, утре смятам да направя този невероятно ухаеш на портокалови корички чак тук :) ябълник! Мисля да използвам заливката със сметаната(не съм правила по този начин и е предизвикателство). А с газирана вода и разтопено масло равни части пръскам всяка кора когато правя щрудел с ябълки или с тиква. Твоето твоерение изглежда вълшебно! Благодаря за удоволствието.

    AntwortenLöschen
  18. Лимонени или портокалови корички.. несъмнено придават един особено приятен вкус и аромат на печивото.. Благодаря ти, Илина, за интереса и одобрителните думи! Ще ми е драго рецептата да ти/ви се услади :-)
    Ще вместя малко допълнение: ползвам винаги течна, неовкусена, млечна сметана. Нямам опит с растителна или заквасена.. в случай, че ползваш такива. Ще се радвам да споделиш положителен отзив :-)

    Вкусен и уютен уикенд!

    AntwortenLöschen