Montag, 14. September 2009

Мини-тарталети със смокини

Няма да ви разказвам в какви чувства и щения се вкарах от тези гледки в МЕД и МЛЯКО.. :-) Ясно е, че мисълта за смокинките не излезе от главата ми и..:



3а тестото:

180гр брашно
115гр студено масло
15гр (1с.л) захар (пудра)
ванилия, щипка сол
30-60мл почти ледено студена вода

Най-напред се смесват с пресяване сухите съставки. Добавя се маслото, на малки парчета и за кратко се омесва (в миксер/робот - е идеалния вариант). Прибавя се водата, на части, за да се види колко точно и да поеме само необходимото количество до меко, гладко тесто. Тестото се завива в свежо фолио и оставя в хладилник за половин-един час. Изважда се на малки части (ако количеството е по-голямо) и се разточва с дебелина около 0,5см. Изрязват се кръгчета или цветчета с диаметър малко по-голям (с около 2см) от дъното на мъфинените формички (ползвам 12бр формички на kaiser). Формите се намазват с масло и във всяка се поставя кръгче/цвете.

Пълнеж:

дузина зрели едри смокини
80гр синьо сирене
прясна мащерка

Във всяко тестено кръгче/цвете се поставя шайба смокиня и се поръсва с намачкано с виличка синьо сирене.

Пекат се на 200°C, до готовност - златист цвят на тестото.
Сервират се както топли, така и охладени, с листенца прясна мащерка.

Kommentare:

  1. Дими, на Латинка смокините и аз ги сънувам :) сега ще се присъединят и твоите тарталети :)

    AntwortenLöschen
  2. Дими, страхотно предложение, добре поднесено и майсторски направено! Предполагам, че и на вкус ще е невероятно.
    Как ме палите самоооо...
    Поздрави и успешна седмица!

    AntwortenLöschen
  3. Зори, усмихна ме :-)

    Ами... Люба, смокините са си хубави всякак - че и направо от дървото :-) Тук не са твърде разпространени - предимно внос един път в годината за седмица-две, а пък аз толкова да ги обичам!

    Благодаря ви за посещението и одобрителните коментари, мили момичета!

    AntwortenLöschen
  4. Ох,тази "убийствена "комбинация от смокини и синьо сирене

    AntwortenLöschen
  5. :-), хи, хи, хи .....да ти кажа, че сега като ги видях ми се доятоха ама не като мойте а като твоите. Страхотно изглеждат и отнови си излязла от стандартните предложения със смокини, това с тарталетите, е нещо много оригинално. Страхотни хапки, стават и за партита.
    Чудесно стартиране на седмицата, сърдечни прегрътки Лати!

    AntwortenLöschen
  6. Ох, Дани, комбинацията е наистина 'убийствена' - страшно разяжда и възбужда апетитa.. ;-)

    Хей... благодаря ти за комплимента, Лати :-)

    Вкусна и успешна седмица, поздрав сърдечен!

    AntwortenLöschen
  7. Дими, удавих се в слюнки. Обожавам смокини и синьо сирене. А подобна комбинация вероятно е убийствена.От сега си представям как сладкото подчертава соленото и обратното. Искам да се създаде една поточна линия по която да ми пращаш от всички вкуснотийки.:))И никак не ми се струва нахално:))Солено-сладки целувки от мен:))

    AntwortenLöschen
  8. Да... и аз така се чувствах, надничайки из чуждите кухни в последно време :-)))
    Точно, както казваш е: едното подчертава вкуса на другото, хапваш и все ти се иска още :-D
    Их, значи... дали ще доживеем времето, когато и вкусът да се пресъздава във виртуала? ;-)

    Поздрав най-сърдечен от мен за теб, Ирони!

    AntwortenLöschen
  9. Дими,
    много красиво и неустоимо вкусно!
    Възхищавам се на твоята фантазия ...
    Целувки, Диана

    AntwortenLöschen
  10. Благодаря ти, Диани: одобрението ти е винаги много окуражаващо и мотивиращо!

    Поздрав и :-)!

    AntwortenLöschen
  11. Дими,
    влюбих се и в твоите тарталети. Невероятни снимки. Толкова са реални, че ми се прииска да си грабна едно от твоите изкушения.

    Поздрави, Таня

    AntwortenLöschen
  12. Ех, де да можеше.. така ;-)

    Благодаря за посещението, интереса и похвалния коментар, Таня! Поздрав и :-) за теб!

    AntwortenLöschen