Samstag, 15. August 2009

Богородична пита

или косите на Мария:750гр брашно + още за поръсване на плота
500мл прясно мляко
1 яйце
40гр прясна мая
1/2с. л захар
1/2с. л сол
100гр масло
200гр бяло солено сирене
червен пипер

жълтък

Прясното мляко лекичко се затопля и в него се разтваря захарта и маята. Разтопява се маслото. Брашното се пресява и към него се добавя солта, яйцето и шупналата вече закваска и половината от поохладеното масло. Замесва се тесто, което се оставя за половин час да втаса. Разделя след това на 3 части: първата 1/3 се разточва и наръсва с бяло сирене и червен пипер, завива се и полага като венец в тавата (намаслена добре или покрита с готварска хартия). От останалото тесто се правят 7 фитила, като ръцете се топят в маслото. Три от фитилите се поставят върху завитата кора, пак в кръг, а останалите три се сплитат на плитка и полагат отгоре. Седмият фитил се накъсва на няколко парчета и с тях се 'прищипва' на няколко места: при мен не се получи много добре, но крайният резултат би трябвало да наподобява сплетена, прибрана коса.. Добре е тавата да е по-голямка, (аз не разполагам с такава - моята най-голяма е с диаметър 26см, затова съм ползвала в средата метална купичка), за да остане разстояние при изпичането в средата и да се оформи венеца. Оставя се за втасване отново. Намазва се с останалото масло, осолено и разбито с жълтък и пече около час на скара - едно ниво под средната, долен реотан с вентилатор. Проверява се с метален шиш и като е готова, питата се изважда и оставя да се поохлади върху решетка.Друг, още по-добър вариант за питката, е следният: тестото се разделя на три части. От тях 1/3 на три фитила за плитка + още един за обточване - може и без него, разбира се т.е. само три фитилчета за плитка :-), 1/3 на две кори и последната 1/3 също на две кори - количеството сирене се удовява на 400гр. Всяка кора се намазва с мазнинка, поръсва с натрошено на ситно сирене и червен пипер, завива се на рулце и поставя в кръг в тавата. Върху четирите завити като венец кори се полага сплетената от три фитила плитка. Питата се маже по няколко пъти (преди, по време и след опичането) със смес от масло, солчица и прясно мляко.

Да ви е сладко :-)Честит празник, да ви е вкусна днес трапезата и .. Наздраве! - ще наливам вече виното: червено и пивко, ароматно, с интензивния вкус на слънце, тъмно грозде и сладост.. ;-) Благословено и благо като празничния хляб и трапеза!

15 Kommentare:

 1. Както винаги просто прекрасно! :) Дими, да си жива и здрава :)

  AntwortenLöschen
 2. Благодарност голяма, Зори!

  AntwortenLöschen
 3. Дими,
  чудесно име за страхотна пита към хубав празник!
  Честит и от мен -
  да е вкусна и твоята трапеза /убедена съм в това!/ и .. Наздраве :-)Диана

  AntwortenLöschen
 4. Бъди здрава, Диани!

  :-)

  AntwortenLöschen
 5. Чудесна е....трудно намирам думи :-),
  Честити празник!
  Латинка

  AntwortenLöschen
 6. Благодаря, Лати!

  Толкова е вкусна питата, че ще и правя със сигурност повторение! И.. подобрение, че на външен вид плитката не се получи, както исках...

  Спокойна вечер и хубава неделя!

  AntwortenLöschen
 7. Прекрасна питка!Представям си какво удоволствие е да рзчупиш такава питка и да се разнесе аромата в дома....ммм.
  Усмихнат ден Dimi!

  AntwortenLöschen
 8. Благодаря, Нанита!

  Ароматът е неустоим, наистина! Този път обаче реших да оставя на половинката разделянето на питката - знам, че на него няма и да му хрумне да разчупва: но за снимка гладкият разрез ми хареса..

  Сърдечен поздрав, нанита и пожелание за успешна нова седмица :-)

  AntwortenLöschen
 9. Beautiful cake :) Now, I am feeling hungry :)

  AntwortenLöschen
 10. he he he... this means the goal of the photo is reached if you are now hungry :-) I´m always..

  AntwortenLöschen
 11. Не дочаках следващото изкушение и отново съм тук,за да ти предложа една награда,която те oчаква при мен.
  Успешна и усмихната седмица Nanita!

  AntwortenLöschen
 12. Дими, възхищавам се на умението ти да създаваш красота с неповторим стил! Бих искала да те зарадвам с две награди, които може би вече си получила. Но "Колкото повече, толкова повече" :-)
  Поздрави и прегръдки, Милена

  AntwortenLöschen
 13. Благодарност за хубавите думи и милия жест, Милена!

  Сърдечен поздрав и признателноет!

  AntwortenLöschen
 14. Дими, още една награда!
  Заповядай при мен да си я получиш!
  Поздрави!

  AntwortenLöschen