С първите кайсии няма начин да не се приготвят традиционните кайсиеви кнедли:
Wachauer Marillenknödel:
3а тестото:
500гр картофи
130-150гр брашно
щипка сол
30гр фин грис
настъргана лимонена кора
2 жълтъка
3а пълнежа:
500гр кайсии (по-малки)
захар на бучки - по оригиналната рецепта - аз ползвам парченца станал трошлив и негоден за моделиране захарен фондан
масло
6-7с. л галета
3с.л пудра захар
Картофите се варят около двайсетина минути, след което около десетина престой в горещата вода се вадят и заливат със студена вода, белят се и пасират (най-често с ръчна преса). Добавят се брашното, щипка сол, грис, настърганата линомема кора и мекото масло. Замесва се гладко тесто, което се оставя за около половин час. През това време кайсиите се измиват и почистват от костилките и на мястото на всяка се поставя захарче или бучка фондан. Тестото се дели на еднакви по големина топки и във всяка от тях се скрива по една кайсийка. С лек натиска и заглаждане се оформят хубави топки, които внимателно се потапят за минута-две във вряща подсолена вода. След което котлонът се изключва и кнедлите оставят във водата за около 15мин.
Запържва се галетата в масло. Всяка кнедла се вади, подсушава и овалва в галетата.
Сервират се топлички, поръсени с пудра захар.
Пожелание може да се добави карамелен сос.
Ех, Дими ... с твоето сладкодумие и финес при представянето на ястията ще ме накараш да направя кнедли, макар да не обичам :) Хубва уикенд ти желая :)
AntwortenLöschenБлагодаря ти, Зори, много си мила и ме радва посещението и одобрението ти! Съпружето обожава кайсиевите кнедли.. за тази седмица и други си беше заръчал, но .. поотложих нещо.
AntwortenLöschenПоздрав най-сърдечен и усмихнат, празничен уикенд :-)
Ммм...отново изкусително предложение и прекрасна снимка!Весел уикенд!
AntwortenLöschenБлагодаря, Нанита!
AntwortenLöschenУсмихнат уикенд и за теб :-)
Дими, къде са тези първи кайсии? :) Тук вече свършиха, но виж за следващия летен сезон имам страхотна рецепта за кнедли с кайсии - твоите. :)
AntwortenLöschenПривет, Йоана!
AntwortenLöschen...от градината на свекърва ми са кайсиите :-)
Pадва ме посещението ти, а одобрителният ти коментар - много мил комплимент към мен!
Сърдечен поздрав :-)
Много вкусно!
AntwortenLöschenБлагодаря, Дария :-)
AntwortenLöschenstrahotno izglezhdat tvoite marillenknödel, az samo edin pxt probvah i nishto ne stana :/
AntwortenLöschenБлагодаря ти, Bulgariana, за интереса и одобрението!
AntwortenLöschenВ интерес на истината.. най-, най-първите ми кнедли бяха и при мен лек провал: полуразпаднаха се :-)
Страхотно изглеждат тези кнедли! Изглеждат много сочни и ароматни.
AntwortenLöschenНякой път ще се пробвам и аз направя :)
Страхотни са,благодаря за помощта докато бях в Австрия винаги се допитвах до вашите рецепти и сега с удоволствие ще направя тези кнедли в бг ..не зная дали ще ги оценят ..но аз ги обожавам ..Успех :)))
AntwortenLöschen