Freitag, 14. August 2009

Кайсиеви кнедли



С първите кайсии няма начин да не се приготвят традиционните кайсиеви кнедли:
Wachauer Marillenknödel:

3а тестото:

500гр картофи
130-150гр брашно
щипка сол
30гр фин грис
настъргана лимонена кора
2 жълтъка

3а пълнежа:

500гр кайсии (по-малки)
захар на бучки - по оригиналната рецепта - аз ползвам парченца станал трошлив и негоден за моделиране захарен фондан

масло
6-7с. л галета
3с.л пудра захар

Картофите се варят около двайсетина минути, след което около десетина престой в горещата вода се вадят и заливат със студена вода, белят се и пасират (най-често с ръчна преса). Добавят се брашното, щипка сол, грис, настърганата линомема кора и мекото масло. Замесва се гладко тесто, което се оставя за около половин час. През това време кайсиите се измиват и почистват от костилките и на мястото на всяка се поставя захарче или бучка фондан. Тестото се дели на еднакви по големина топки и във всяка от тях се скрива по една кайсийка. С лек натиска и заглаждане се оформят хубави топки, които внимателно се потапят за минута-две във вряща подсолена вода. След което котлонът се изключва и кнедлите оставят във водата за около 15мин.
Запържва се галетата в масло. Всяка кнедла се вади, подсушава и овалва в галетата.

Сервират се топлички, поръсени с пудра захар.



Пожелание може да се добави карамелен сос.

12 Kommentare:

  1. Ех, Дими ... с твоето сладкодумие и финес при представянето на ястията ще ме накараш да направя кнедли, макар да не обичам :) Хубва уикенд ти желая :)

    AntwortenLöschen
  2. Благодаря ти, Зори, много си мила и ме радва посещението и одобрението ти! Съпружето обожава кайсиевите кнедли.. за тази седмица и други си беше заръчал, но .. поотложих нещо.

    Поздрав най-сърдечен и усмихнат, празничен уикенд :-)

    AntwortenLöschen
  3. Ммм...отново изкусително предложение и прекрасна снимка!Весел уикенд!

    AntwortenLöschen
  4. Благодаря, Нанита!

    Усмихнат уикенд и за теб :-)

    AntwortenLöschen
  5. Дими, къде са тези първи кайсии? :) Тук вече свършиха, но виж за следващия летен сезон имам страхотна рецепта за кнедли с кайсии - твоите. :)

    AntwortenLöschen
  6. Привет, Йоана!

    ...от градината на свекърва ми са кайсиите :-)

    Pадва ме посещението ти, а одобрителният ти коментар - много мил комплимент към мен!

    Сърдечен поздрав :-)

    AntwortenLöschen
  7. strahotno izglezhdat tvoite marillenknödel, az samo edin pxt probvah i nishto ne stana :/

    AntwortenLöschen
  8. Благодаря ти, Bulgariana, за интереса и одобрението!

    В интерес на истината.. най-, най-първите ми кнедли бяха и при мен лек провал: полуразпаднаха се :-)

    AntwortenLöschen
  9. Страхотно изглеждат тези кнедли! Изглеждат много сочни и ароматни.
    Някой път ще се пробвам и аз направя :)

    AntwortenLöschen
  10. Страхотни са,благодаря за помощта докато бях в Австрия винаги се допитвах до вашите рецепти и сега с удоволствие ще направя тези кнедли в бг ..не зная дали ще ги оценят ..но аз ги обожавам ..Успех :)))

    AntwortenLöschen