Sonntag, 19. Juli 2009

Вита малинова торта

В разгара на лятото.. розите са навсякъде и пълнят погледа с прелест. И в блоговото пространство им се радва човек: предизвикват възхищение, нежен спомен, усмивка.. Ето тези ме впечатлиха най-силно:

Sunday Morning Light

Ах, този дъжд..

Розово..

и разбира се, розичките, които получих от Ирония :-)

.. достатъчно поводи да стилизирам и аз няколко розови флорални мотива:



3а тестото (стандартно 'бисквитено' тесто за руло):

5 жълтъка
3 белтъка
70-80гр. захар
50-60гр. брашно
1с. л пшеничено нишесте
1ч.л настъргана лимонена кора
щипка сол

с добавка на 2-3ч. л какао, за промяна на цвета.

За направата на тортата ползвах тава с размери 30х20см. и форма с диаметър 16см.
Разбиват се жълтъците с лъжица захар, щипка сол и лимонена кора. Белтъците се разбиват на сняг с останалато количество захар. Към тях постепенно се прибавят жълтъците. Последно към сместа се прибавя леко и постепенно пресятото брашно с нишестето. От полученото тесто се отделя съвсем малка част, която се изсипва и заравнява в тавичка, покрита с готварска хартия - долен блат и основа на тортата (в случая 16см диаметър, в последствие още по-малък). Останалото количество се изсипва в тава (размери приблизително 20х30см ) също застлана с готварска хартия. Пече се на средна скара в предварително загрята фурна 230°C около 8-10мин. като още на 6-тата минута се проверява. Когато е готово тестото се обръща върху влажна кърпа, хартията се маха и се нарязва на ленти по дължина, с ширина еднаква за всички и равна на желаната (в случая 10см) височина на тортата.

3а крема-пълнеж:

250гр фина, неовкусена постна извара
150гр плодово кисело мляко (малина)
250гр маскарпоне
1с. л ром
2с. л пудра захар, може и повече, според вкуса
200гр пресни малини



Разбъркват се маскарпонето, плодовото кисело мляко и изварата, с малко ром и пудра захар на вкус. Намазват се тестените ивици с крема, добавят се върху слоя крем предварително измитите и подсушени малини, завиват се върху основния блат, стяга се тортата в ринг - поради малкият диаметър, ползвах свежо фолио и оставя в хладилник за ден да стегне. В последствие рингът/фолиото се отстранява внимателно и тортата намазва и заглажда с маслен крем.
Стилизираната розова украса - захарен фондан.



Добавка: В последните няколко дни получих запитвания за украсата. И с право.. за нея не съм споделила нищо. Затова си взех малко време и направих няколко снимки, които да помогнат на обяненията ми. И така:
От захарния фондан с овалване между дланите се правят фитилчета, които се редят върху борда на тортата. Тя е покрита със захарно покритие и със съвсем малко влага и четчица, а после с лекичък натиск, фитилчетата се залепват. Иска се търпение, тъй като колкотото и мъничка да е тортата, обиколката й е достатъчно дълга ;-)
Розите.. не са ми никак при сърце. Доста пъти съм споменавала, че не ми се отдават. Затова и тези са малко по-различни и имат поне предимството, че се моделират относително бързо.

Най-напред се приготвя средата:







После се овалва фитилче,



което се разточва на нещо като заоблен правоъгълник, като се запазва от едната страна повече от дебелината на фондана, а от другата се изтънява:





Завива се около проготвеното конусче-среда:



След което внимателно с възглавничката на пръста се извиват връхчетата навън, а основата на розата се заобля и оформя.

Изрязва се листната чашка, придържаща венчелистчетата:





Розата е почти готова. Извити са венчелистчетата навън, основата е оформена с лек натиск и прищипване с пръсти:



Залепва се листната чашка:





Розичката е готова:



Прилича на близалка ;-)



С тортата ми се щеше да изненадам Ева за рождения й ден. Братовчедка на съпружето, много мила дама, креативна личност, ценяща въображението и реалните му прояви у другите, Ева ме изпревари със спонтанното си пътуване.. Ех, нормално.. в сезона на отпуските. Тортата остава вкъщи - неочаквана радост-сладост за половинката :-)
От своя страна, отчитам някои нещица по тортата, които ми се ще да бях направила по друг начин.. затова: в края на месеца ще направя повторение - поводи ще има.

Довечера или утре, когато разрежем тортЕто, ще добавя още една-две снимки.



Kommentare:

  1. Красота и изящество! Димитрина, тортата е абсолютно произведение на изкуството, моите най-големи адмирации!

    Искам да те попитам, за покритието и декорацията готов фондан ли използваш, или домашно приготвен? Доколкото знам, не живееш в България, но знаеш ли дали тук може да се намери готов фондан? Или ако не, то поне би ли споделила някоя изпитана домашна рецепта, защото при цялата тази информация в интернет, човек не може да се ориентира кои рецепти наистина си струват и кои не.

    AntwortenLöschen
  2. Перфектна ,както винаги!Много нежна!Поздрави!

    AntwortenLöschen
  3. Ненадмината си :) Толкова е нежна тази торта :) Поздравления! Хубава нова седмица от мен!

    AntwortenLöschen
  4. поздравления !!!!Толкова красива торта с тези прекрасни рози.Няколко пъти гледам този вид тори които правите и не мога да разбера как става "магията "между единия кръгъл блат и лентите /но ще разуча/УХАНИЕ НА РОЗИ ЗА ЦЯЛОТО ЛЯТО!

    AntwortenLöschen
  5. Дими,
    твоята кулинарна розова седмица
    е увенчана с естествения си връх -
    поредната бутикова торта.
    Елегантни, много фини и нежни рози - сякаш току що откъснати... останах в захлас!
    Моите искрени поздравления, сърдечна прегръдка и целувки, Диана

    AntwortenLöschen
  6. Боже,просто не мога да изразя възхищението си.Отново и отново....Такава нежност...

    AntwortenLöschen
  7. Großes Kompliment Dimi,

    Geschmack ist super, keine frage. Aber die Verkleidung , hier hast Du wiedermal die Künstlerin in dir sich entfalten lassen. Mich hat das Rosen stiele Arrangement beeindruckt. Toll hast Du sie appliziert.Rosen sind wunderschön.

    LG Jacob

    AntwortenLöschen
  8. Особено ти се възхищавам, всичко е много изящно,нежно, красиво и майсторски изпипано.
    По истински розички не бях виждала.
    Поздрави Латинка :-)

    AntwortenLöschen
  9. Dimi, I'm speechless...Fantastic work!
    XO

    AntwortenLöschen
  10. О Дими,чудесна торта!Сигурно половинката е много щастлив с това неустоимо изкушение в хладилника.Поздрави!

    AntwortenLöschen
  11. Привет, Ирина!

    Така написано името ми се римува с твоето ;-)
    Благодаря ти за комплимента!
    Понеже тук не се продава захарен фондан (поне аз не съм намирала, въпреки търсенето), се налага да си го правя сама. Рецептата съм споделила в обясненията си за направата на тази торта. Иска се здраво месене!
    Ето и още една сходна:
    1 1/2 ч.л. желатин
    2 с.л. студена вода
    2 ч.л. глицерин
    1 1/2 с.л. течна глюкоза
    450 г пудра захар
    Желатинът се накисва във водата и след като набъбне, се разтваря на водна баня. След като се разтвори напълно, се добавят се глюкозата и глицерина. Разбъркваме добре. В съд слагаме пудрата захар и правим кладенче , в него изсипваме желатиновата смес. Започваме да бъркаме, а като поеме пудрата захар, месим на плот.
    Определено се спестява много време и усилия, ако се ползва готова моделираща маса. По информация от нет-а:
    София, кв. Редута, ул. "Кадемлия" #6 и сайт на фирмата
    Поздрав от мен!

    AntwortenLöschen
  12. Гери, Зори, Дани, благодаря за похвалните, одобрителни думи!

    AntwortenLöschen
  13. Благодарност най-голяма за суперлативите ви, Йоли, Диани, Лати! Kолко хубаво, че не се вижда как се изчервявам в момента :-D

    AntwortenLöschen
  14. Oh, Jacob.. vielen Dank für Dein Kompliment!
    Es freut mich sehr, dass die Rosen Dir gefallen! Ehrlich zu sagen: Rosen modellieren ist mir irgendwie schwer, aber ich werde weiter üben.. Eine Wiederholung kommt am Ende des Monats.
    Schöne Grüsse von mir :-)

    AntwortenLöschen
  15. Thank you very much, Nina!
    You are so kind :-)

    AntwortenLöschen
  16. Нанита, благодаря ти за милите думи!

    Поздрав и :-)

    AntwortenLöschen
  17. Истинко великолепие! Толкова нежност, изящество и красота!Това е висша степен-перфектно!Възхитена съм от твоите торти!Но тези розови розички и цялостната композиция,тази торта "букет" е нещо изключително! Поздравления!Благодаря ти за тази красота!

    AntwortenLöschen
  18. Дими невероятна си! Нямам думи просто! Целувки!

    AntwortenLöschen
  19. Сърдечна благодарност за суперлативите, Дариа! Много си мила, благодаря ти! Благодаря ти и за симпатията и вниманието, много ме радват :-)

    AntwortenLöschen
  20. Мими, благодарност, :-) и целувки!

    AntwortenLöschen
  21. Благодаря ти, Димитрина! Надявам се, че първия ми опит с този тип декорации няма да е много неуспешен! Но гледайки твоите и други творения, се вдъхновявам и амбицирам поне да опитам.. :)

    Поздрави и пожелания за много и още по-успешни кулинарни предизвикателства :)

    Ирина

    AntwortenLöschen
  22. Благодаря за пожеланията, Ирина!

    След като имаш желание, опитът ти 100% ще си заслужава! Желая ти успех!

    Поздрав и :-)

    ДимитрАна ;-)

    AntwortenLöschen
  23. О, колко съм разсеяна! Извинявам се, чак сега поглеждам, че не се казваш Димитрина..

    AntwortenLöschen
  24. Хей.. случва се.. :-) В училище имах преподавател по математика, който през целия период на гимназията не свикна с името ми (вкл. и фамилното), всеки път го поправях, та на свой ред не привикнах с грешния вариант.. :-D

    Хубава и ведра седмица ти желая, Ирина :-)

    AntwortenLöschen
  25. Дими, отново ме възхити! Перфектно изпълнение и невероятно красива торта!!!
    Пожелавам ти от все сърце вдъхновението за такива красоти никога да не те напуска! :)

    Прегръдка сърдечна :)

    AntwortenLöschen
  26. Е, аз вече ще знам и определено ще го запомня, защото е различно от по-често срещаното име :)

    Благодаря, хубава седмина и на теб, Димитрана :)
    П.П. А може би краткото Дими е за предпочитане? :)

    AntwortenLöschen
  27. Страхотна торта,Дими!Особено любимото ми розово...С такова удоволствие бих й се насладила!
    Весел ден!

    AntwortenLöschen
  28. Марианка! Благодаря за похвалата - означава много за мен!, и за хубавото пожелание! Дано обаче болката в кръста ме напусне :-)

    Прегръдка, мила приятелко!

    AntwortenLöschen
  29. С краткия вариант определно се избягва объркване.. но показва същевременно и лична симпатия, сближаване :-)

    Поздрав за теб, Ирина!

    AntwortenLöschen
  30. Привет, Краси :-)

    Благодаря ти! И.. не се съмнявам в способностите ти за също тъй хубава и вкусна, розова торта! Очаквам даже...

    Сърдечен поздрав и :-)

    AntwortenLöschen
  31. Като че ли си предчувствала....
    Правих едно такова розово произведение за изписването на моята племенница...май само ден-два след теб... :-)
    Целувки!

    AntwortenLöschen
  32. Знаех си аз..веднага надниквам при теб, Краси :-)))

    AntwortenLöschen
  33. ne mogu prestati gledati tvoj blog ,tako je lijep i odusevljena sam ,hvala dunji sto me uputila !!!:)

    AntwortenLöschen
  34. Welcome in my blog, Ruza! I´m glad you like my blog! Thank you very much for your interest and compliment!

    :-)

    AntwortenLöschen
  35. Дими, моля те виж моето "произведение"! :)
    Само не ми се смей много! :))))))))

    AntwortenLöschen
  36. А ето го и линка: http://rummylicious.blogspot.com/2011/03/tylose-gum-paste.html
    Забравих да го сложа от притеснение ... :)
    Сърдечни поздрави!

    AntwortenLöschen
  37. Благодаря за линка, Руми:

    чувствам се изключително горда в момента и толкова голямо е задоволството и удовлетворението ми, че съм ти била полезна и че съм участвала в създаването на положителни емоции и усмивки! Благодаря ти от все сърце!

    Поздравявам те за сръчността!

    Желая здраве, късмет и :-)))

    AntwortenLöschen
  38. Аз ти благодаря, за прекрасните идеи и подробните обяснения в твоите рецепти! А също така и за хубавите пожелания и положителната оценка на "творението" ми. Аз имам още много да се уча, по отношение на моделирането със захарно тесто. Но ми е интересно и сигурно ще продължа да опитвам. Планирам да се снабдя с малко инструменти, за да си улесня живота. :)
    Сърдечни поздрави и благодаря още веднъж за хубавите думи!

    AntwortenLöschen