![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgthGBMcMJxgGed28IYUjgHvdf1YXy93s-M4RRBrS3KodiX7XdQLqWGU71HoqtvOsL98XYW6QZiQp_BR8GdgoGR7_x4pxOaIQLnAkcQeR5s4ycNN6Fdn_EAycfEPDsazu2SjqKXPdyJM9Tr/s400/apfeltartaletten2.jpg)
3а около 6бр:
пакет (300гр.) многолистно (бутер) тесто
2 средно големи ябълки
няколко къпини
захар
канела
1с.л сладко (може и без него)
Разгъва се тестото, от 2/3 от него се изрязват кръгове с диаметър около 10см или малко по-голям от диаметъра на ябълките. Редят се в тарталетени форми намазани с мазнинка или върху тава застлана с готварска хартия. Всеки кръг се намазва тъничко със сладко и върху него се поставя ябълкова шайба - ябълките се измиват (може и да се обелят), издълбава се и се премахва семенната част в средата и се нарязват на шайби с дебелина не повече от 1см. Ползвам средните три шайби като приблизително еднакви на големина. Ябълковите шайби се поръсват с малко захар. От останалата част на бутер-тестото: половината се намазва със сладко или поръсва със захар, добавят се и няколко щипки канела, и се захлупва с другата половина. Попритиска се с длани отгоре или един-два пъти се минава с точилка. Разрязва се на лентички. Всяка двойка ивици (долна и горна) се усукват и с така получената 'мартеница' се огражда ябълковата шайба. Средна скара, 200°C. Малко преди да са готови в средата на всяка ябълкова шайба - там, където е била семенната част - се поставя по една къпина (или няколко, ако са по-дребни).
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgKCkHYUt-OdnYCzWqZMNVw0_UcOOT-HPNrhO-GmiOCtNmzVqg9RPIAMZu_ZTqIZL6elKX-53jl8Ynrjw6lld27EDAHJ3KrGk4_9UjVFOd46iaB45EggKqpdFfoJGwnq9-97wRnInMI1QK0/s400/apfeltartaleten1.jpg)
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen