Freitag, 20. Februar 2009

Ягодово парфе

В последните дни на февруари времето е типично за сезона: мразовито и с онзи пронизващ, ужасно неприятен вятър, характерен за Виена, който с добавка от ситен снеговалеж се превръща образно казано в 'черешката на върха на сладоледа'... 3имата все още си е тук и като че ли няма намерение да си отива. Само повечкото светлина в по-дългите дни поддържа настроението.. И сега пак, както всяка година по това време, ме налазва носталгия по лятото и един такъв смътен копнеж за слънце, зеленина и определeни вкусови усещания..

Резултатът:



Тортата е с диаметър 24см.

3а тестото (характерното за руло):

6 жълтъка
3 белтъка
80гр. захар
60гр. брашно
15гр. (1с.л) пшеничено нишесте
1/2ч.л настъргана лимонена кора
щипка сол

150гр сладко от ягоди

Разбиват се жълтъците с лъжица от захарта, щипката сол и лимонената кора. Белтъците се разбиват на сняг с останалата захар. Към тях постепенно се прибавят жълтъците. Към получената смес се прибавят леко и постепенно пресятото брашно с нишестето. Полученото тесто се изсипва в тава (размери приблизително 25х30см ) застлана с готварска хартия. Пече се на средна скара в предварително загрята фурна 230°C-240°C около 8-10мин. като още на 6-тата минута се проверява.. Когато е готово се обръща върху влажна кърпа, хартията се маха, веднага се намазва със сладкото, леко се за/навива с помощта на кърпата и се оставя така докато се охлади. Може да се сложи в хладилник, за да стегне добре.

3а долния блат:

2 жълтъка
1 белтъка
20гр. (1-2с.л) захар
20гр. (1с. л) брашно
15гр. (1с.л) пшеничено нишесте
1/2ч.л настъргана лимонена кора
щипка сол

Това е като количество приблизително, но най-добре продуктите да се смесят наведнъж в съд и след това разделят - 4/5 за рулото и 1/5 за долен блат.

3а пълнежа:

бял:

100мл течна неовкусена (36% масленост) сметана
100гр мскарпоне
100гр пудра захар
1бр. фиксатор за сметана

розов:

200мл течна неовкусена (36% масленост) сметана
1бр фиксатор за сметана
1с. л пудра захар
350гр плодово кисело мляко 'ягода'
4листа желатин

В два различни съда се разбива сметаната + 1с. л пресята пудра захар и фиксатор. Към нея съответно се прибавя - за белия пълнеж: маскарпоне разбъркано с пресятата пудра захар, за розовия пълнеж: плодовото кисело мляко със стайна температура се смесва с втечнения и поохладен желатин - най-напред в по-малко количество, а после в цялото. Действа се внимателно и чевръсто, за да не се втвърди желатина на парчета при разбъркването му с плодовото кисело мляко. След това се добавя и разбърква внимателно и сметаната, разбита с лъжица пресята пудра захар и фиксатор.

След като и долният блат е изпечен и охладен, тортата се сглобява:

Върху подходящ поднос/чиния се поставя долния блат. Той е изрязан и напаснат с диаметър по-малък от този на тортения ринг, с който ще се стегне тортата. В разстоянието, което се явява разлика в диаметрите се редят шайби, равномерно отрязани от рулото. Внимателно се изсипва и заравнява приготвения пълнеж, същевременно тортата се стяга в ринга.

3а украса:

50гр сладко от ягоди
1-2с. л вода
2 листа желатин

20-на пресни листенца мента

Желатинът се накисва във вода, като набъбне, се затопля до втечняване на слаб огън. Разбърква се със сладкото и топлата вода (може и повечко да се сипне) до хомогенна смес. Като се поохлади малко, но така че да е все още течна, сместа се покапва върху тортата с помощта на лъжичка. Оформят се капките във форма на ягоди. Оставя се в хладилник. Добавят се листенцата мента, така че всяко сладко петно да се превърне в ягодка.

Вместо сладко може да се ползва готов ягодов десертен сос, в който да се прибави желатина.

Лесно е и вкусно:

6 Kommentare:

  1. Дими, парфето ти изглежда приказно! Колко твои неща съм набелязала за пробване, ако знаеш :-)
    Създаваш вълшебни неща!

    Поздрави!

    AntwortenLöschen
  2. Благодаря, Милена! Парфето е спонтанна измислица - едно рулце направих за половинката, пък после наизвадих и други неща от хладилника.. но стана добре, хареса се.

    AntwortenLöschen
  3. Дими,
    стил, финес и елегантност -
    във всяко твое предложение!

    Поредната красота!

    AntwortenLöschen
  4. Диани, добре дошла в блога! Благодаря ти за похвалните думи и симпатия!

    AntwortenLöschen
  5. Ne güzel görünüyor,inanamıyorum.Şahane bir kek olmuş...

    AntwortenLöschen
  6. Всичко хубаво и добро, .. но поне да беше на английски малко от малко.. :-)

    AntwortenLöschen