Montag, 19. Januar 2009

Лимонено-кокосов сладкиш



3а 6бр. метални купички:

2 лимона
200гр захар
200гр кокосова маса
1с. л портокалов ликьор или черешов ром
6 яйца
100гр пшеничено нишесте
100гр меко кокосово масло

Рецептата е аналогична на портокалово-марципанения сладкиш.

Яйцата се разделят. Жълтъците, маслото, лимоновата кора се разбъркват до кремообразна смес. Добавят се 100гр от кокосовата маса, надробена с вилица. Белтъците се разбиват на сняг с половината количество от захарта. Добавя се нишестето и внимателно разбърква. Двете смеси се разбъркват добре. Лимоните се изтискват. Сокът (около 150мл) се завира за 1/2мин. с 100гр от захарта. Останалите 100гр от кокосовата маса се намачкват с вилица и добавят към лимоновия сок, също портокалов ликьор или друг подходящ се прибавя - добре разбърква.Фурната се включва на 'Грил' и съответно температура от 200-220°C. Формата - в случая металните купички, в които ще се пече сладкиша се намазват обилно с кокосово масло. Във всяка от тях се сипва по 1с. л от тестената смес, колкото да се покрие дъното, заглажда се и запича на средна скара. Това в предварително нагорещената фурна става доста бързо - за няколко минутки: първо златисто, после покафенява и почва да се отделя от стените - тогава е готово и се вади. Върху тестото се сипва и разнася равномерно 1с. л (непълна) от лимонено-кокосовия сироп, малко като количество, но достатъчно, за да покрие изцяло слоя изпечено тесто. Върху него т.е. върху слоя с лимонова смес се намазва отново 1-2с. л от тестото. Отново се внася във фурната и се запича до златистокафяво, вади се и се повтаря маниполацията с портокалов сироп и отново тесто. И пак, и пак.. докато и двете смеси се изчерпат. Всеки път тестото се пече до златистокафяво, почне ли да се отделя от стените на формата, е готово и се вади. Вече цялостно опечен сладкишът или сладкишчетата се оставят да изстинат напълно върху решетка и едва след това се обръщат и вадят от купичките.

Особено подходяща за този сладкиш е глазура с основно съдържание на захар. Може да се ползва захарен фондан,
белтъчена глазура:

1 белтък
150гр пресята пудра захар
няколко капки лимон или лимонтозу на върха на ножа



Лимонено-кокосовият сладкиш се яви идеален за реализация на новогодишни късмети: от класически захарен фондан оформих снежни човечета, в ръцете на всяко има по един символ-късмет.
Сърцето, както винаги, символизира любовта, паричката (малка двуцентова монета) - материалното богатсво, четирилистната детелина - щастието, книгата-речник е символ на знанията и успешното образование, мъдростта. Най-много разсъждения и чуденки имах в търсене на символ за здравето - е, спрях се на бъклицата (пълна с вино). 3а успехът нямах идея - затова си е написано на табелка.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen